1

Temat: wysłanie zawiadomienia tylko faxem

witam sytuacja jest następująca przetarg nieograniczony w SIWZ zostało wpisane jako sposób porozumiewania się cyt: "Wszystkie dokumenty tj. oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje zamawiający i wykonawcy przekazują pisemnie lub faksem. W przypadku nieodczytania treści faksu wymagane jest natychmiastowe (w ciągu 1 dnia) zgłoszenie faksowe lub telefoniczne tego faktu, brak zgłoszenia oznacza zapoznanie się z treścią faksu.
Jeżeli zamawiający lub wykonawca przekazują oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje faksem, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przekazywania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz innych informacji drogą elektroniczną."
Pytanie 1 :
czy w związku z tym zapisem wystarczające jest wysłanie zawiadomienia o poprawieniu oczywistej omyłki rachunkowej oraz wysłanie zawiadomień o wyborze najkorzystniejszej oferty do wykonawców jedynie faxem bez wysyłania tradycyjną pocztą listem za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
z góry dziękuję

2

Odp: wysłanie zawiadomienia tylko faxem

W zasadzie jest wystarczające, ale w ślad za faksem dobrze jest wysłać jeszcze pocztą.

3

...ale poczta dodatkowo  to będzie już nadgorliwość. Sami piszecie że fax to jedna z form pozrozumiewania się z Wyklonawca.

4

Ale czasami ta nadgorliwość może wyjść na nasz plus.

5

też tak kiedyś robiłam...ale to podwójna praca. Może w takim razie odpuścić sobie fax i wysyłać tylko pocztą.

6

Jeśli będziesz wysyłała tylko usługą pocztową to wydłużą Ci się terminy na podpisanie umowy ( inne też np. uzyskanie odpowiedzi).

7

i właśnie dlatego polecam fax:)

8

Hmmmm... zawsze mi się wydawało, że fax czy e-mail jest po to, żeby jak najszybciej przekazać informację. A oryginały wędrują sobie swoją drogą... czyli pocztą.

9

ja wysyłam faksem, i od dnia wysłania faksem liczę dni. dodatkowo też wysyłam pocztą (nadgorliwość smile )

najgorzej jak się trafi wykonawca co nie ma faksu, wtedy pozostaje poczta.

pytanie z innej beczki. jeżeli dopuściłem w siwz faks, to jeżeli wykonawca złoży mi wyjaśnienia nisko rażącej ceny tylko faksem, to jest ok?

10

Wystarczy faksem.

11

kasztan napisał/a:

Jeśli będziesz wysyłała tylko usługą pocztową to wydłużą Ci się terminy na podpisanie umowy ( inne też np. uzyskanie odpowiedzi).

na podpisanie umowy  nie wydłużą się terminy bo liczy się termin od dnia przesłania zawiadomienia a nie od dnia doręczenia.

12

Spójrz na art. 94.1.  Ważny jest sposób przesłania zawiadomienia.

13

wracając do tego wątku, wysłając zawiadomienia faxem i listem , jak liczycie termin? Dla faxu czy dla listu?

14

Oczywiście że od dnia wysłania faksu.

15

nawet jeśli W nie potwierdzi otrzymania faxu?

16

Tak, nawet jeśli nie potwierdził.