26 (edytowany przez Przem 2012-03-28 10:56:36)

Odp: Wezwanie do uzupełnienia wartości w wykazie

No dobra Apollo - czyli gościa, który złożył mi same referencje też uznać? To po kiego czorta to rozporządzenie, po co wymagać jakieś wykazy, jak Wykonawca złoży co chce i też będzie dobrze?
Dłużej oceniem przetarg i zostanawiam się jak wybrnąć z bagna niż trwały będą prace związane z wykonaniem przedmiotu zamówienia!

27

Przem napisał/a:

Zgodnie z rozporządzeniem dołączyć należy wykaz robót "... , z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone".

Czy taki zapis miałeś w ogłoszeniu/SIWZ, czy tylko cytujesz zapis z rozporządzenia?

28

Zapewne miał w SIWZ.

29

Taki miałem zapis w SIWZ

30

No i wszystko jasne, jak dla mnie smile

31

To zmienia nieco postać rzeczy - w takiej sytuacji wezwałbym raczej do uzupełnienia (co nie zmienia faktu, że popełniłeś gafę żądając wartości bez uszczegółowienia w tym zakresie warunku).

Co do referencji i braku wykazu to wezwij do uzupełnienia, nawet w sytuacji, gdy z referencji będzie wynikać, iż wykonawca spełnia postawiony warunek. Tak przynajmniej orzekło KIO w jednym z ostatnich wyroków, które czytałem. A żeby nie było tak pięknie, to wcześniej zdarzało się, że KIO uznawało, iż wykaz jest w tej sytuacji zbędny.

32

Apollo napisał/a:

To zmienia nieco postać rzeczy - w takiej sytuacji wezwałbym raczej do uzupełnienia

W takim stanie rzeczy wzywaj do uzupełnienia

33

A jak nie uzupełni to odrzuć i zobaczysz co będzie potem.

34

A co ma być nina?, bo jestem ciekawy!?

35

A to już ci powie Przem smile.

36

Hmm, myślałem że już przerabiałaś i wiesz wink

37

smile

38 (edytowany przez klimczakmi 2012-03-29 07:27:22)

-zmiana
odpowiedziałem nie czytając drugiej strony postu-