1

Temat: nadzór autorski- jak oszacować?

Witam!

Jesteśmy w trakcie realizacji projektu budowy kanalizacji (post. powyżej progów unijnych), w przetargu na dokumentację projektową (który odbył się kilka lat temu) nie pomyślano o nadzorze autorskim. Przez pewien czas, od początku robót budowlanych, nadzór autorski pełniła inna firma, niż ta która opracowywała projekt (podpisano z nimi umowę, bez przeprowadzenia jakiegokolwiek postępowania, co z resztą słusznie, wytknęła nam kontrola). Aktualnie zamierzamy rozwiązać dotychczasową umowę z  obecnym wykonawcą i chcemy przeprowadzić PN, celem prawidłowego wyłonienia wykonawcy, który będzie sprawował nadzór autorski nad projektem.

Moje pytanie brzmi- jak prawidłowo oszacować taką usługę?

Wstęp może lekko przydługi ale chciałem dokładnie przedstawić sytuację smile

Z góry dziękuje za wszelkie informacje!

2 (edytowany przez hubal 2012-03-29 06:04:17)

Odp: nadzór autorski- jak oszacować?

Jak oszacować? Po prostu zapytać autora projektu!

Skoro Dam85 prosi o wszelkie informacje, to podpowiem art.18, 19, 20, 21 ustawy Prawo budowlane oraz że przepisy te według mnie (i nie tylko) kojarzą nadzór autorski  z konkretną osobą będącą autorem projektu.

3

Dokładnie, wystarczy zrobić rozeznanie rynkowe, i szacunek już jest.

4

Marcel też nie rozumie.
Nota bene w #2 dopisałem już istotny art.18 Jest tam istotny ust.3: ?Inwestor może zobowiązać projektanta do sprawowania nadzoru autorskiego?. Skoro może po prostu zobowiązać, to trudno zrozumieć NA CÓŻ SZUKAĆ?

5

No, teraz ok.

6

Dzięki za odpowiedź.

huba:
"Nota bene w #2 dopisałem już istotny art.18 Jest tam istotny ust.3: ?Inwestor może zobowiązać projektanta do sprawowania nadzoru autorskiego?. Skoro może po prostu zobowiązać, to trudno zrozumieć NA CÓŻ SZUKAĆ?" - właśnie niestety szukać muszę, z dwóch powodów:
a) wykonawca, który opracowywał projekt, kilka lat temu już nie prowadzi działalności, a poza tym postępowanie przetargowe nie uwzględniało, by wykonawcy wliczali w cenę oferty nadzór autorski (no chyba ze nie trzeba tego jasno określać w SIWZ? ale wydaje mi się, że jednak tak)
b) zlecenie sprawowania funkcji nadzoru autorskiego zlecono później innemu wykonawcy  bez przeprowadzenia żadnego postępowania (nie pracowałem wtedy jeszcze w tej jednostce i dziwne rzeczy się tutaj działy smile i teraz by wszystko było ok, musimy przeprowadzić jakieś postępowanie przetargowe.

A gdyby ten pierwotny wykonawca dokumentacji projektowej nadal prowadził działalność, ale w SIWZ nie zaznaczono jasno, że w cenę oferty ma wliczyć także czynności związane z nadzorem autorskim, to mogę go teraz po 5-6 latach zobowiązać do nich? Wydaje mi się, że chyba nie.

7

Według mnie argumenty a+b nie są wystarczające. Z punktu widzenia prawa budowlanego nie ma znaczenia działalność gospodarcza zupełnie, prawa i obowiązki dotyczą wyłącznie osób fizycznych pełniących samodzielne funkcje. Jednocześnie  istnieją prawa autorów wynikające z innych przepisów. W każdym przypadku należy zacząć od rozmów z autorem projektu. Jeśli nawet doprowadzimy do zmiany osoby nadzorującej, to istnieją poglądy, że  powinna być zgoda tej pierwszej osoby. W sumie raczej nie należy jej pomijać.

8

W sumie wiemy jak oszacować.
Przy tej okazji warto wytargować nadzór za kwotę poniżej progu 14000?  -  po kłopocie. Na zobowiązywanie projektanta już za późno i trzeba dopłacić.
Tak trudno że trzeba przetarg? A cóż będzie do zrobienia, skoro zgodności z projektem zapewne  już pilnuje inspektor nadzoru???

Przy okazji wspomnę, że może być problem powyżej ww.progu, bo o ile wiem UZP i KIO  mają inny od mojego pogląd na sprawę.