Temat: Pierwsze odwołanie
PN poniżej progów. Przed rozstrzygnięciem wykonawca x wnosi o udostępnienie ofert, co zamawiający mu umożliwia przedstawiając oferty i protokół, ale nie korespondencję z wykonawcami (wezwania do złożenia wyjaśnień, uzupełnienia oferty).
19.03 przetarg zostaje rozstrzygnięty, a oferta wykonawcy x nie jest niestety najkorzystniejszą (2 lokata). Wykonawcy zostają powiadomieni faxem, wysłanym ok godz. 10:00.
23.03 o godz. 13:00 wpływa do zamawiającego faxem pismo nazwane protestem, z którego treści wynika, że zostało również wniesione do Prezesa KIO.
Z jego treści wynika, że powołując się na art. dot. odwołania wnosi się protest na wybór oferty najkorzystniejszej wykonawcy A, który zdaniem wnoszącego zaproponował rażąco niską, wręcz dumpingową cenę, a poza tym nie spełnił warunków w postępowaniu.
To Pierwsze odwołanie z jakim mam do czynienia. Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.
Interes niewątpliwie miał, bo jego oferta była druga po najkorzystniejszej, ale nie widział treści wyjaśnień i uzupełnionych dokumentów złożonych przez wykonawcę A.
Czy muszę z tym protesto-odwołaniem postąpić tak jak ustawa przewiduje w przypadku odwołania?
Jeśli tak, to dalej nie wiem co zrobić, bo na wybór oferty najkorzystniejszej w postępowaniu poniżej progów odwołanie nie przysługuje.
A jak liczyć termin na powiadomienie pozostałych wykonawców, skoro fax dotarł w piątek (art. 185 ust. 1)?
Rozumiem, że z zawarcia umowy też nici?
Bardzo proszę o pomoc.