1

Temat: adaptacja jednego pomieszczenia

mam wyłonić wykonawcę na adaptacje 1 pom 30 m2 malowanie , kładzenie parkietu, malowanie ścian itp. montaż dwóch lamp, che zrobić PN poniżej kwot unijnych, na podstawie dwóch oświadczeń i formularza oferty przedmiot zam opiszę w załączniku

pyt: czy muszę określać jak zostanie dokonany odbiór czy wystarczy że napisze że na podstawie protokołu zdawczo odbiorczego pomiędzy zamawiaczem i wykonawcą ?

2

Odp: adaptacja jednego pomieszczenia

aha czy muszę rządać kosztorysy czy tylko mogę na podstawie formularza oferty?

3

A jaki rodzaj wynagrodzenia?, jak ryczałt to kosztorys będzie zbędny.

4

ryczałtowe, czy mogę w opisie przedmiotu zam napisac ze zaleca się wizję w celu zapoznania się z przedmiotem zam, i użyć ogólniki typu odmalowanie ścian, montaż 2 szt lamp,  w sumie to pierwszy raz na rob budowlane robię PN więc zielony jestem  ehhhh

5

czy za mało precyzyjnie i posądzeni ewentualne o niestaranny opis przedm. zam

6

A szacunek na jaką wartość masz ?

7

Prace które opisałeś to drobna sprawa, w ogóle nie stosuj ustawy - a Ty piszesz o progach unijnych wink

8

właśnie też myślałem że musze najpierw oszacować wartość zamówienia i teraz pytanie czy mogę to zrobić na podstawie:

porozsyłać załącznik do 3 wykonawców a w nim:
- malowanie ścian w dwóch pom,
- położenie paneli,
- montaż dwóch lamp

tak ogólnikowo powymieniać

pierwszy raz robię na roboty bu d także proszę wybaczyć dziwne pytania
i do tego co to za robota ud. w dwóch pomieszczeniach gdzie mam  ok 5000 brutto do wydana

9

Podstawa, to kosztorys inwestorski i zakres prac.

10

no tak ale muszę PN PONIŻEJ unijnych bo to jest z projetu POKL
w skali polski jest 220 000 zł więc muszę zrobić ten nieszczęsny przetarg

11

jak nie mam kosztorysu inwestorskiego to mogę tylko zakres prac ?

12

A czy kolega czytał ustawę, a szczególnie art.31 ustawy?

13

Ja bym jeszcze polecił m.in. art.4 p.8, art.2 p.8, oraz parę innych.
W odniesieniu do art.2 p.8 należy sprawdzić najpierw czy to na pewno roboty budowlane, bo można mieć wątpliwości.

14

Gordon napisał/a:

czy wystarczy że napisze że na podstawie protokołu zdawczo odbiorczego pomiędzy zamawiaczem i wykonawcą ?

Wystarczy - i to z zapasem.

Gordon napisał/a:

czy mogę w opisie przedmiotu zam napisac ze zaleca się wizję

Można, ale to nie zwalnia od szczegółowego określenia przedmiotu zamówienia.

Gordon napisał/a:

czy mogę ... użyć ogólniki typu odmalowanie ścian...

Jeśli na tej podstawie ma być zrobiony kosztorys, to trzeba oprócz ogólników podać ile konkretnie metrów, do jakiej wysokości, jaką farbą, ile razy, jak przygotować podłoże itd.
No i całą pracę intelektualną ma zrobić zamawiający, niezależnie od kwoty, tzn. nie obarczać innych swoimi obowiązkami.

Gordon napisał/a:

myślałem że musze najpierw oszacować wartość zamówienia i teraz pytanie czy mogę to zrobić na podstawie:porozsyłać załącznik do 3 wykonawców

Do wykonawców to z prośbą o konkretne ostateczne oferty lub lepiej z zaproszeniem do NEGOCJACJI, bo jak widzę sprawa w rozsypce.

Gordon napisał/a:

mam  ok 5000 brutto do wydana

Na szczęście poza rygorami Pzp, jednak Kc i przyzwoitość obowiązują.

15

chce iść w tym kierunku że adaptacja= malowanie wymiana paneli itp  nie jest robotą budowlaną ??????????

16

muszę PN bo kwota w projekcie na całą polskę jest 220 000 PLN

17

Skoro mus, to mus, nic nie poradzimy.

Gordon napisał/a:

malowanie ... itp  nie jest robotą budowlaną ??????????

Zdziwienie? A wymiana okien jest? Skoro nie, to moim zdecydowanym zdaniem malowanie ... itp  też nie jest.
Jeśli co parę miesięcy np. malujemy ściany w mieszkaniu, to przecież nikt nie myśli o procedurach wymaganych Prawem budowlanym.

Wobec wątpliwości najlepiej zróbcie tak: spiszcie wszystko co macie do zrobienia i pokażcie odpowiedniemu fachowcowi z zapytaniem, czy wymaga to formalnego zgłoszenia lub pozwolenia czy nie (można próbować nawet w starostwie).

18

dobry pomysł, problem spędza mi sen z powiek ehhhh smile

19

temat wraca:) dokształciłem się troszkę,
- rozumiem, że przedmiaru nie muszę mieć jeśli robota budowlana nie wymaga pozwolenia,
- do oszacowania muszę mieś kosztorys inwestorski
- w art 31.1 zapisane jest że STWiOR potrzeby jest czy jest to obligatoryjne do każdej roboty budowlanej ??

20

czy przy wynagrodzeniu ryczałtowym też muszę jako zamawiający posiadać STWiOR ???

21

"Dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, składa się w szczególności z :
1) projektu budowlanego w zakresie uwzględniającym specyfikę robót budowlanych ;
2) projektów wykonawczych, w zakresie o którym mowa w § 5;
3) przedmiaru robót, w zakresie o którym mowa w § 6;
4) informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w przypadkach gdy jej opracowanie jest wymagane na podstawie odrębnych przepisów.
2. Dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, składa się w szczególności z :
1) planów, rysunków lub innych dokumentów umożliwiających jednoznaczne określenie rodzaju i zakresu robót budowlanych podstawowych oraz uwarunkowań i dokładnej lokalizacji ich wykonywania;
2) przedmiaru robót, w zakresie o którym mowa w § 6;
3) projektów, pozwoleń, uzgodnień i opinii wymaganych odrębnymi przepisami.
3. Jeśli zamówienie na roboty budowlane, o których mowa w ust. 1 i 2, jest udzielane w trybie zamówienia z wolnej ręki lub w istotnych postanowieniach umowy przyjęto zasadę wynagrodzenia ryczałtowego, dokumentacja projektowa może nie obejmować przedmiaru robót."

22

Marcel to też wyczytałem smile ale czy nie ma jakiegoś kruczka że jeśli coś .... to nie trzeba STWiOR:) bo na szybkiego muszę zrobić RB, kosztorys będe miał ale STWiOR to już nie tak szybko ehhh

23

Jeśli przedmiotem zamówienia są roboty budowlane, masz obowiązek opisać przedmiot zamówienia za pomocą dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót (art. 31 ust. 1 ustawy Pzp). Nie ma znaczenia, że dla danej roboty budowlanej zgodnie z przepisami prawa budowlanego nie jest wymagane opracowanie projektu technicznego, a prace wykonywane są w oparciu o zgłoszenie, a nie w oparciu o pozwolenie na budowę. Ustawodawca wyraźnie rozróżnia te dokumenty i mówi o nich jako o dokumentach niezależnych i niezbędnych, a nie ewentualnie zamiennych, alternatywnych.
Krajowa Izba Odwoławcza orzekła, że przepis art. 31 ust. 1 ustawy Pzp w sposób jednoznaczny nakłada na zamawiającego obowiązek opisania przedmiotu zamówienia za pomocą dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót. Pomimo iż przedmiotowa sprawa dotyczyła braku użycia przez zamawiającego do opisu przedmiotu na roboty budowlane dokumentacji projektowej, to jednak orzeczenie w niniejszej sprawie jest aktualne. KIO podkreśliła, iż w art. 31 ust. 1 ustawodawca wyraźnie rozróżnia dwa rodzaje dokumentów służących do opisu przedmiotu zamówienia i mówi o nich jako o dokumentach niezależnych i niezbędnych, a nie ewentualnie zamiennych czy alternatywnych (sygn. akt KIO/UZP 1480/08, LEX nr 486582).
Czy już wszystko jasne?

24

i wszystko jasne smile nie mam wątpliwości podziękował

25

hubal napisał/a:

czy wymaga to formalnego zgłoszenia lub pozwolenia czy nie

Upewniliście się???
Bo jeśli nie wymaga ani tego ani tego, to z punktu widzenia Pzp raczej nie jest to robota budowlana i specyfikacja techniczna i kosztorys inwestorski ZBĘDNE.

Gordon napisał/a:

STWiOR to już nie tak szybko ehhh

To kwestia jak daleko do ... sklepu. Tego ze specyfikacjami. Jeśli daleko, to można zamówić pocztą. Specyfikacje techniczne są DO KUPIENIA smile .