1

Temat: unieważnienie postepowania w częściach

ogłosiłam przetarg nieograniczony z podziałem na 15 częśći. na 3 części nikt nie złożył ofert ,czy mogę od razu unieważnić postepowanie dla tych 3 częśći i ogłosić nowy przetarg czy też powinnam zrobić to dopiero kiedy sprawdzę całe postepowanie i będę wysyłac zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty?

2

Odp: unieważnienie postepowania w częściach

Ja nie widzę przeciwwskazań.

3

Powinno traktować te części oddzielnie, tak co do terminów jak i warunków i innych.

4

czyli skoro wiem, że muszę uniewaznić w danej części to robię to niezwłocznie. A czy jest jakiś termin który powinnam odczekać, aby ogłosić nowe postepowanie? Rozumiem, że wykonawców, którzy złożyli oferty na pozostałe części nie informuje o uniewaznieniu postepowania w innych częściach, które ich nie dotyczą?

5

Szkoła raczej dowolna, można zrobić wszystko razem, można też oddzielnie.

6

a czy te części które unieważnie przy następnym postepowaniu powinnam traktowac jako oddzielnie od pierwszego postepowania i np. jesli dana część nie przekracza 14 000 euro nie ogłaszać postepowania przetargowego

7

Zrobić na te 3 części razem, jak łącznie nie przekraczają 14 000 euro, to sprawa jasna.

8

czy jeśli w danej części nie złożono żadnej oferty, to wówczas o unieważnieniu nie informuję nikogo, tylko informację taką zamieszczam na stronie internetowej i tablicy ogłoszeń.

9

Tak.

10

widzę jednak problem w wyborze wykonawcy poza ustawą.
Szacując wartość zamówienia na zajęcia pozalekcyjne szcowaliśmy ją wraz z dostawą pomocy dydaktycznych. Postepowanie na pomoce dydaktyczne nie zostało jeszcze ogłoszone, ale musi być to przetarg nieograniczony, więc chyba nie uda mi się wybrać wykonawcy trezech części zamówienia poza ustawą, skoro pozostały jeszcze pomoce dydaktyczne, co sądzicie w tej kwestii

11

Uważam że w takiej sytuacji ponowne szacowanie powinno obejmować obok 3 części pomoce dydaktyczne. Ewentualnie art 6a

12

a czy waszym zdaniem zasadne jest łączenie prowadzenia zajęć pozalekcyjnych z pomocami dydaktycznymi niezbędnymi do prowadzenia tych zajęć?

13

Moim zdaniem to osobne sprawy.

14

Dla mnie też , chociaż na ostatnim szkoleniu wykładowca wkładał nam do głów że w ramach projektu wszystko trzeba łączyć (komputery, nauczanie, wyjazdy, obsługa itd itp). Dochodziłoby do absurdów że na zakup ołówków należałoby stosować pełną procedurę budowlaną.

15

Spokojnie. liczy się treść umowy o dofinansowanie, a nie to co pan mówił na szkoleniu, czasami dofinansowane są zamówienia, gdzie w skład wchodzą różne asortymenty i ciężko je wszystkie łączyć.

16

tylko co powinna zawierać taka umowa o dofinansowanie, żeby mieć pewność że nie łączymy ze sobą np. dostaw z usługami

17

Jak nic nie ma w niej konkretnego w tym temacie to sprawa jasna i na logikę również co łączyć co nie, jak również stosowanie progów, czy poniżej czy powyżej 14 000 euro.