1

Temat: jakiej wielkości polisy żądać

Czy w przetargu, gdzie wartość zamówienia na roboty budowlane oszacowana została na kwotę 806 tys. zł mamy zamiar zażądać polisy na min. 800 tys zł. Czy to jest warunek wygórowany? Czy są już jakieś wyroki KIO w tej materii?

2

Odp: jakiej wielkości polisy żądać

Ustalając wymaganą kwotę, na jaką opiewać ma polisa OC wykonawcy, weź pod uwagę nie tylko wartość szacunkową zamówienia, ale także prawdopodobieństwo wyrządzenia przez wykonawcę szkody przy jego realizacji oraz jej wysokość. W ten sposób zachowasz związek warunku z przedmiotem zamówienia oraz jego proporcjonalność do przedmiotu zamówienia.

3

ostatnio ktoś mi doradził, żeby polisy w ogóle nie żądać, bo ten dokument nic nie wnosi do postępowania, bo co to np. za polisa, która kończy się np. 2 tygodnie po terminie składania ofert. lepiej zapisy dotyczące konieczności posiadania ubezpieczenia ująć w umowie.

4

Przyznam, że sam ostatnio jej nie żądam smile

5

Ja też unikam polis, dla mnie wystarcza ubezpieczenie od działalności w warunkach siwz ale bez weryfikacji t.z.n. powinien mieć i tyle....

6

Ew. wpisać do umowy zasady dotyczące ubezpieczenia lub w SIWZ wskazać że przed podpisaniem um. taką polisie należy okazać