1

Temat: roboty dodatkowe

umowa ryczałtowa, wystąpiła robota dodatkowa i jest prawdopodobne że może być następna. czy roboty dodatkowe mogą być zsumowane i zapisane w jednej umowie po negocjacjach w trybie WR? Jest to sugestia wykonawcy aby na koniec robót podstawowych dokonać rozliczenia z  robót dodatkowych( zsumowanych).
Czy też należy na każdą robotę dodatkową oddzielnie udzielać zamówienia z WR i sporządzać oddzielne umowy?

2

Odp: roboty dodatkowe

Wszystkie roboty dodatkowe, o ktorych już wiadomo, że będą konieczne do wykonania, powinny zostac objęte jedną umową.

3 (edytowany przez grot 2007-08-15 19:29:22)

więc po wykonaniu tych robót np. dwóch w lipcu, mogę poczekać dajmy na to, do listopada i w grudniu (termin na zakończenie zadania)zapisać wszystkie w umowie. czy też obowiązuje mnie sporządzanie umów zaraz po wykonaniu robót?
W przypadku umowy kosztorysowej takie rozliczanie końcowe jest chyba praktykowane? ale ta jest ryczałtowa.

4

Wszystkie roboty dodatkowe musisz zapisac w umowie PRZED ich wykonaniem.
Chyba ze chcesz naciągnąć wykonawcę na ich wykonanie za darmo...;)

5

piszesz że masz umowę z wynagrodzeniem ryczałtowym - to jakichrobotach dodatkowych mówisz ??  jak się do tego ma art. 632 KC

6

roboty które nie były objęte zamówieniem podstawowym, i to takie na które zamawiający wyraża zgodę, a art 632 kc ma zastosowanie ale do zmian wynagrodzenia za roboty objęte zamówieniem podstawowym, nie objaśniałem zasadności uznania robót jako dodatkowe bo pytanie tego nie dotyczyło.