1

Temat: razem czy oddzielnie

mam w projekcie POKL 200 000 pln na roboty budowlane, które należy wykonać w kilkunastu punktach porozrzucanych w całej Polsce, kwoty na poszczególne punkty są poniżej 14 000 euro

pyt: czy należy zliczać razem i dla każdego puntu robić PN czy można oddzielnie liczyć wartość zamówienia? i wtedy rozpoznaniem cenowym poniżej 14 000 euro

czy tego typu RB sumuje się podobnie jak usługi = tożsamość podmiotowa, przedmiotowa, czasowa ? czy każde miejsce robót budowlanych traktuje się jako oddzielne zamówienie ?

2

Odp: razem czy oddzielnie

gdzie jest napisane kawa na ławę że każdy budynek można traktować oddzielnie w zam publ przy szacowaniu wartości zamówienia

3

zasada jest taka, że jak jest dofinansowanie z UE to należy sumować nie ma tu znaczenia czy są to roboty budowlane na innych obiektach. Jeśli pieniądze są "nasze" to można z podziałem na obiekty budowlane.

4

Jedno postępowanie + składanie ofert częściowych.

5

To nie tak, jak uważa UZP. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w wyroku z dnia 28 kwietnia 2011 r., sygn. akt V SA/Wa 2555/10:
Sąd zważył co następuje:
Istotą przedmiotowej sprawy jest odpowiedź na pytanie czy postępowanie prowadzone przez [...] Sp. z o.o. w [...] w trybie przetargu nieograniczonego na:
- budowę sieci wodno-kanalizacyjnej na terenie kompleksu usługowo-mieszkaniowego [...],
- budowę sieci wodno-kanalizacyjnej na terenie kompleksu usługowo-mieszkaniowego [...],
- budowę sieci wodno-kanalizacyjnej na terenie strefy aktywności gospodarczej w rejonie ulicy [...], Niepodległości oraz na budowę kanalizacji deszczowej na osiedlu [...],
- budowę sieci wodno-kanalizacyjnej na terenie kompleksu usług motoryzacyjnych [...], kolektora sanitarnego wzdłuż drogi nr [...], kolektora sanitarnego w ulicy [...], kanalizacji ulicy [...].
- modernizację Zakładu Uzdatniania Wody nr [...], dotyczyło jednego zamówienia publicznego czy też pięciu zamówień.
Zdaniem Skarżącego projekt "[...]" obejmował pięć w/w. ale wyodrębnionych zadań. Każdego z nich dotyczyło osobne zamówienie albowiem inna była w przypadku każdego z nich lokalizacja, dokumentacja techniczna oraz pozwolenie na budowę.

Z kolei organ twierdził że w okolicznościach sprawy niniejszej skarżący dopuścił się naruszenia art. 32 ust. 4 ustawy prawo zamówień publicznych gdyż nie uwzględnił faktu że w/w zadania stanowią część jednego zamówienia, a co za tym idzie że wartością owego zamówienia jest łączna wartość tychże zadań.

Powyższy przepis stanowi że jeżeli zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych albo udzielania zamówienia w częściach z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia.

Dokonując jego wykładni nie sposób pominąć przedmiotu projektu oraz przepisów prawa wspólnotowego w tym w szczególności dwóch dyrektyw Parlamentu Europejskiego i Rady a mianowicie:

- dyrektywy 2004/17/WE z dnia 31 marca 2004 r. koordynującej procedury udzielania zamówień przez podmioty działające w sektorach gospodarki wodnej, energetyki, transportu i usług pocztowych,

- dyrektywy 2004/18/WE z dnia 31 marca 2004 r. w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, dostawy i usługi,

Pierwsza z nich w art. 1 ust. 2 b definiuje pojęcie "zamówienia na roboty budowlane" wskazując iż oznaczają one zamówienia których przedmiotem jest wykonanie lub zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych związanych z jednym z rodzajów działalności w rozumieniu załącznika XII, lub dzieło lub realizacja za pomocą dowolnych metod dzieła spełniającego wymagania określone przez podmiot zamawiający, przy czym "dzieło" oznacza wynik robót budowlanych lub inżynieryjnych traktowanych jako całość która może samodzielnie spełniać określoną funkcję ekonomiczną lub techniczną.

Z kolei art. 17 ust 2 tejże dyrektywy wskazuje że podmioty zamawiające nie mogą unikać stosowania dyrektywy dzieląc na części projekty budowlane lub planowane zakupy określonych ilości dostaw lub usług, lub wykorzystując specjalne metody obliczania szacunkowej wartości zamówień.

Co istotne w/w. przepis operuje pojęciami "projekty budowlane" nie zaś pojęciem "przedsięwzięcia budowlane".

Zdaniem Sądu pojęć tych nie można utożsamiać i to nie tylko na gruncie prawa polskiego. Należy poza tym zwrócić uwagę na to że zarówno przepisy krajowe jak i wspólnotowe dotyczące udzielania zamówień publicznych (w aspekcie oceny dopuszczalności podziału zamówienia publicznego na części) posługują się pojęciem projektu budowlanego.

Powyższa teza jest uprawniona także ze względu na treść art. 1 ust. 2 b drugiej z wymienionych wyżej dyrektyw tj. dyrektywy 2004/18/WE. Stanowi on że "zamówienia publiczne na roboty budowlane" oznaczają zamówienia publiczne których przedmiotem jest albo wykonanie albo zarówno zaprojektowanie jak i wykonanie robót budowlanych związanych z jedną z działalności określonych w załączniku nr I, lub obiektu budowlanego albo realizacja za pomocą dowolnych środków obiektu budowlanego odpowiadającego wymogom określonym przez Instytucje zamawiającą, przy czym "obiekt budowlany" oznacza wynik całości robót budowlanych w zakresie budownictwa lub inżynierii lądowej i wodnej który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną.

Obiektami budowlanymi w rozumieniu w/w. przepisu były inwestycje objęte pięcioma zamówieniami publicznymi. Było ich w sumie pięć a każdy z nich może spełniać samodzielne funkcje techniczne i gospodarcze. Możliwe jest bowiem korzystanie z każdego z nich w sposób niezależny od pozostałych. Co istotne także ich realizacja wiązała się z inną lokalizacją a także z koniecznością przygotowania odrębnej dokumentacji technicznej w tym pozwoleń na budowę.

To że każdy z tych obiektów zamówiony został przez ten sam podmiot (skarżącego) i na terenie tego samego miasta ([...]) nie może przesądzać o tym iż obiekty te powinny zostać objęte tym samym zamówieniem.

Zdaniem Sądu także nazwa projektu ("Rozbudowa infrastruktury technicznej celem zwiększenia atrakcyjności [...] po zakończeniu eksploatacji rud miedzi") nie może być decydująca. Rozstrzygające znaczenie ma bowiem to co jest w istocie jego przedmiotem. Tym przedmiotem jest pięć niezależnych i położonych w innym miejscu obiektów z których każdy mógł zostać objęty odrębnym zamówieniem.

Wobec powyższego skargę uznać należy za trafną, zaś argumenty przedstawione w jej uzasadnieniu za zasadne.

6

Przytoczony powyżej wyrok WSA w Warszawie jest dostępny na stronie: www.nsa.gov.pl
Uważam, że wszyscy ci ktorzy mają do czynienia z zamowieniami publicznymi winni zapoznać się z całą treścią tego wyroku. Zmienia on w sposób zasadniczy dotychczasowe opinie i stanowiska. Jestem ciekaw dlaczego do tej pory (po 11 miesiącach) nie zajął stanowiska Urząd Zamówień Publicznych. Czyżby milczenie jest złotym środkiem na zakwestionowanie dotychczas obowiązującego stanowiska UZP i KIO ? Wprawdzie jest to tylko wyrok w konkretnej sprawie. Ciekaw jestem Waszych opinii o tym wyroku.

7 (edytowany przez nina 2012-04-06 19:56:11)

Ja się z tym zgadzam ale cóż  jeśli chodzi o dofinansowanie to nie radzę bo można wiele stracić bo niestety wątpię czy ten wyrok coś zmieni w postępowaniu kontrolujących. Można oczywiście dzielić i potem się bujać po sądach.

Karol tak to ja dzielę jak jest z naszych środków ale jak z UE (dla świętego spokoju) łączę.

8

Ale czy mamy ciągle godzić się na niewiele warte opinie i stanowiska UZP? Ktoś musi wreszcie się odważyć i podjąć decyzję o skierowaniu postępowania na drogę sądową. Dla mnie ten wyrok jest kolejnym przykładem niewłaściwej opinii UZP. Dziś na stronie UZP pojawiła się uchwała KIO z dnia 2 kwietnia 2012 r., sygn. akt KIO/KU 35/12, w którym KIO zakwestionowało dotychczasową opinię UZP w sprawie interpretacji art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp w kontekście milczacej zgody wykonawcy na poprawienie innej omyłki.

9

No fakt, tylko wiesz co jest najgorsze, trzeba siąść i udowadniać swoje racje a tego nikt nie doceni.

10

Oczywiście, że szefowie urzędów tego  nie docenią.  Ale czy to nie pierwsza sprawa w której szefowie nie doceniają swoich fachowców od zamówień publicznych.

11

No ale powiem Ci, że czasem szaleję z tym dzieleniem i się naciągam dla własnej satysfakcji smile. Faktycznie aby w tym (PZP) pracować to po troszku trzeba być hobbistą i to lubić.

12

o tej porze takie zaangażowanie chwali się:) ja mam ciągle dylemat, z jednej strony podzielam opinie niny= że jak UE to szacować w skali projektu w skali iości PLN na dane zadanie, a z drugiej  pełna paranoja  że na  4000 zł brutto na adaptację= malowanie i czyszczenie wykładzin w dwóch pomieszczeniach muszę PN robić,
- na początku zastanawiałem się czy to jest RB ale wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że tak:( a jak tak to potrzeby kosztorys, Spec. Techniczna Wyk i Odb RB
-  nie ma definicji że malowanie to nie roboty budowlane
- przegooglowałem już cały internet:( i nic ehhhhhhhhhh te niejasności w Pzp

13

Najgorsze właśnie jest to, jak zadanie jest dofinansowane ze środków UE, dlatego też większość woli mieć spokój i szacować łącznie gdy zachodzi tożsamość przedmiotowa, podmiotowa i czasowa, bez względu na to że dane prace mają inną lokalizację i osobne pozwolenia, sam się tego trzymam, po prostu aby szybciej rozpatrzono wniosek o płatność, w ostatnim czasie miałem już dwa razy wniosek o wszczęcie kontroli doraźnej na zlecenie instytucji która dofinansowywała projekt, dwa razy wygrałem, ale właśnie przez to wypłaty środków były opóźnione.

14

mam pytanie dotyczące przetargu na roboty budowlane. W tym zadaniu na roboty trzeba również dostarczyć rury. Czy mogę to postępowanie zrobić jako jedno ale podzielić na dwa zadania ? jedno na zrobienie modernizacji wodociągu a drugie na dostawę rur. Udział robót w tym zadaniu jest większa niż dostawa rur. Proszę o pomoc.

15

A czy nie lepiej aby materiał wykonawca wyliczył sobie właśnie w samej r. budowlanej?

16

nie chcemy w ten sposób bo wiemy, że to nas wyjdzie drożej; więc czy nie będzie problemu jak zrobimy w jednym postępowaniu dwa zadania.

17

Wasza wola..., że tak powiem smile

18

ja wiem, że nasza wola natomiast moje pytanie brzmiało czy jest to dopuszczalne smile

19

Jest, to wy jesteście Zamawiającym i ustalacie warunki, ale oczywiście z zachowaniem rozsądku.

20

dzięki smile)