1

Temat: Powiadomić czy nie???

Witam jeszcze raz mam pytanie termin oddania do użytku budynku minął 31. Wykonawca zgłosił do odbioru 04-04. zgodnie z umową od 31 naliczam kary za każdy dzień zwłoki, i teraz czy muszę poinformować o tym Wykonawcę czy po prostu naliczam kary i później potrącam z faktury końcowej???

2

Odp: Powiadomić czy nie???

Dobrze poinformować dla jasności.

3

ale z drugiej strony umowa, którą Wykonawca podpisał nie była tajemnicą.

4

No, nie była.

5

Zamawiający25 napisał/a:

mam pytanie 1) termin oddania do użytku budynku minął 31.  2) Wykonawca zgłosił do odbioru 04-04. 3) zgodnie z umową od 31 naliczam kary za każdy dzień zwłoki, i teraz czy 4) muszę poinformować o tym Wykonawcę czy po prostu naliczam kary i 5) później potrącam z faktury końcowej???

Pomieszanie pojęć, prawie groch z kapustą. Po pierwsze co ma  warunek 1) do 2)? Czyżby oddanie do użytku odbywało się przez zgłoszenie do odbioru??? A co gdyby zgłosił np. miesiąc wcześniej?
3) nie widzimy umowy, zatem wy musicie dokładniej popatrzeć co naprawdę zapisano.
4) Poinformować to za mało! Musi wyrazić zgodę oraz (prawdopodobnie) ZAPŁACIĆ.
5) Potrącanie z faktury może być kwestionowane. Ciekawe np. jak wyobrażacie sobie nie zapłacić pełnej kwoty faktury przy dofinansowaniu z udziałem pieniędzy unijnych smile

6 (edytowany przez Zamawiający25 2012-04-11 12:41:48)

To jak to ugryźć? Musimy w jakiś sposób wyegzekwować kary, a na zdrowy rozum kto zgodzi się na oddawanie swoich pieniędzy. nie rozumiem kary są ale nie mozna ich wyegzekwować? chore.

7

Wszystko zależy od zapisów umownych, zagłębić się w nie i postąpić zgodnie z nimi, często jest tak że w umowie jest wprost napisane że za kary umowne nastąpią z  potrącenia wynagrodzenia wykonawcy, nie wiem jak jest u was z tymi i innymi sprawami (forma zapisu).

8

wracając do wypowiedzi hubala. Wykonawca powinien zgłosić gotowość do odbioru przed 31, ażeby mieć czas zebrać całą potrzebna paierologię. a tu szanowny wykonawca żali się teraz że projekt nie taki a to że czegoś nie doczytał w umowie. to przepraszam ja mu mam zapisy umowy tłumaczyć i terminów pilnować , to chyba nie tak działa.

9

1)    Wykonawca płaci Zamawiającemu kary umowne:
a)    za opóźnienie w wykonaniu przedmiotu umowy w wysokości 0,1% wynagrodzenia brutto ustalonego w § ......... ust. ............. umowy za każdy dzień opóźnienia.

10

( tu nasz termin z umowy ) jest to termin przekazania do eksploatacji przedmiotu umowy, po dokonaniu jego odbioru oraz z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie obiektów.

11

Samo zgłoszenie/zawiadomienie to nie wszystko!
Może okazać się, że wykonawca ma wszelkie dokumenty, z których wynika, że 31. zakończył wykonywanie zgodnie z umową i jest pozwolenie na użytkowanie.

Kochani, po to właśnie jest cały odbiór i trwa on czasem wiele dni, by takie sprawy wyjaśnić (czy na pewno zakończono, co i kiedy zakończono, na ile dni przekroczono, co naprawdę wykonano, co zostaje do uzupełnienia itd.).

12

Drogi Hubalu. Wykonawca po 1. nie wykonał wszystkich prac budowlanych (ciągi piesze korty itp.)
2. złożył info. że jest gotów do odbioru ( dokumenty które miał złożyć razem z zawiadomieniem Inspektor nadzoru określił mianem sterty bezużytecznych papierów)
3. wpiera Nam teraz (na etapie odbioru że projekt zły ) o zgrozo

13

Rozumiem mniej więcej sytuację, ale zakończenie i odbiór to jakby odrębny temat.
Ja na razie trzymam się podstawowego wątku, czyli kar umownych. Kary powinny wynikać z ustaleń poczynionych w toku odbioru i najlepiej powinny być konkretnie zapisane w protokole.

Zamawiający25 napisał/a:

... i teraz czy muszę poinformować o tym Wykonawcę ?

Egzemplarz protokołu dostanie wykonawca w stosownym czasie, więc dodatkowe powiadamianie w zasadzie ZBĘDNE, co nie wyklucza korespondencji według uznania.

14

rozumiem i dziękuje za dyskusję.
jak to mówi mój zacny kolega jakoś to będzie smile