1

Temat: sens tworzenia

witam wszystkich.
Mam pytanie, tak poza konkursem w ramach rozrywki ale na powaznie! Wasze odpowiedzi będą dla mnie bardzo pomocne (nie powiem dlaczego wink )
Odpowiedzcie mi : Jaki jest sens tworzenia regulaminu zakupów do 14 tys euro?
Liczę na odpowiedzi smile

2

Odp: sens tworzenia

Temat był już wałkowany...

Wydatkując m.in. środki publiczne, powinnaś mieć na uwadze zasady rządzące się ustawą o finansach publicznych. Zgodnie z art. 35 przywołanej ustawy wydatki publiczne powinny być dokonywane w sposób celowy i oszczędny. Konieczne jest zachowanie zasady uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,  umożliwiające terminową realizację zadań oraz w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań. 
Powyższe zasady określone w ustawie o finansach publicznych nie nakładają wprost na jednostki (z sektora finansów publicznych) posiadania szczegółowych regulacji odnoszących się do wydatkowania środków publicznych poniżej kwoty 14.000 euro wynikającej z ustawy Pzp. Mówią jedynie, co winna mieć na uwadze np. gmina, jakimi zasadami winna się kierować przy udzielaniu również ?małych? zamówień.
Dbając o przejrzystość wydatkowania środków publicznych, gmina powinna opracować quasi regulamin odnoszący się do sposobu pozyskiwania wykonawców i zawierania z nimi kontraktów. Należy przy tym pamiętać o poszanowaniu zasady przejrzystości i równości oraz konkurencyjności.