1

Temat: zwiększenie przepływności internetu

Witam, proszę o pomoc w oszacowaniu wartości zamówienia. Chcemy zwiększyć przepływność internetu z 6 do 15 Mbit/s.
1. Czy należy liczyć wartość usługi dla 15 Mbit/s czy tylko dla 9, czyli tego co się zwiąkszy? 2.  Czy jeżeli dla 48 miesięcy nie przekroczy 14 000 eur to czy można podpisać umowę na czas nieokreślony?
3. Czy można to zrobić w formie aneksu do obecnej umowy? Umowa obowiązuje 4 lata i kończy się w maju, ale jak byśmy podpisali teraz na kolejne 2 czy 4 lata to razem z wartością tej starej umowy przekroczyłoby 14 tys. euro.

2

Odp: zwiększenie przepływności internetu

Moim zdaniem:
1. najlepiej szacować wartość jakby CAŁEJ umowy, nawet gdy chodziłoby tylko o rozszerzenie istniejącej
2. można
3. w ogóle można z zastrzeżeniem p.1, czyli w tym przypadku raczej nie można.

3 (edytowany przez jazz 2012-04-17 06:16:29)

Dziękuję za wskazówki. Mam tylko wątpliwości co umowy na czas nieokreślony.

4

Skąd taka wątpliwość? Czyżby w każdym przypadku ?na czas nieokreślony? od razu obowiązywała ustawa?

5

Nasunęły mi się wątpliwości, bo skoro ustawa wskazuje konkretne rodzaje zamówień, na które można zawrzeć umowę na czas nieokreślony, to w takim razie czy można stosować 34.3.1) (szacowanie w oporciu o 48 mies.) do innych zamówień? Gdyby bowiem wartość "internetu" w 48 miesiącach przekroczyła 14 tys. euro to nie możnaby było podpisać na czas nieokreśłony a jak nie przekracza to można. A przecież i tak w końcu przy umowie na czas nieokreślony kiedyś ten próg przekroczy i to może nawet całkiem szybko.
A kontrole się tego nie czepiają?

6

Nie wiem co kontrole (dotychczas do mnie z tym nie przyszły).
Ja bym rozumował tak: poniżej progu 14000? nie mamy ograniczeń Pzp, umowę można więc zawrzeć w miarę swobodnie, jednocześnie do szacowania wartości niecelowe i bezzasadne jest uwzględnianie okresów dłuższych niż 4 lata, bo umowy na czas nieoznaczony poniżej progu byłyby niemożliwe zupełnie, zatem okres 4 lat do szacowania wartości w omawianym przypadku wydaje się jedyny zasadny.
Jak widać nikt tu nie ma lepszego pomysłu.