1

Temat: materiały budowlane

w ciągu roku budżetowego przeprowadzę kilka PN na roboty budowlane, w międzyczasie muszę zakupić materiały bud. i mój zakład wykona własnymi pracownikami gospodarczymi małe prace pyt: czy na 10 000 pln muszę robić PN według mnie nie tylko rozpoznanie poniżej 14 000 euro ??

i drugie żeby nie zaśmiecać forum jak wykonuje RB to mogę dokumentacje (STWiOR, kosztorys itp) oszacować oddzielnie i w zależności od wartości zrobić albo rozpoznanie albo PN czy muszę sumować wartość dokumentacji + RB.

jak myślę że osobno to szacować no chyba że w przypadku" zaprojektuj i zbuduj" to wtedy razem

2

Odp: materiały budowlane

1. zakup wg. procedury poniżej 14 000, chyba że macie dalsze plany w ramach robót własną kadrą i zakup większej ilości materiałów.
2. Osobno.

3

rozumiem tu coś znalazłem, ale ludzie mieszają w głowach:(
http://www.izp.pl/?doc=56       napisane jest że :

"W obecnej ustawie roboty oznaczają nie tylko wykonanie samych robót budowlanych w rozumieniu ustawy Prawo budowlane, ale także zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych. Ponadto do robót budowlanych zaliczono wyodrębniony, bardzo szczególny przypadek, obejmujący wykonanie robót budowlanych (w rozumieniu ustawy Prawo budowlane) przez osobę trzecią, zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego."   
według mnie bzdury totalne
jest:
1/ robota budowlana
2/ wykonanie dokumentacji do RB jako usługa
3/ zaprojektuj i wybuduj

4

a autor myli fakty i pisze jakoby dokumentacja wchodziła w skład RB i nalezy sumować wartość zam.
im więcej szuka się tym bardziej człowiek głupieje ehhhhh:(

5

Nie widzę tam nic zdrożnego i nie rozumiem oburzenia Gordona.

6

cyt: ........W obecnej ustawie roboty oznaczają nie tylko wykonanie samych robót budowlanych w rozumieniu ustawy Prawo budowlane ale także zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych.....

to jeżeli sugerować się tym że zaprojektowanie to też RB to czy przypadkiem jeżeli wartość zamówienia na dokumentację + RB jest powyżej 14 000 to powinienem robić PN na dokumentacje jeżeli sama wartość jest poniżej 14 000 i PN na RB to trzeba wtedy łączyć oba zamówienia=sumować ?????? albo ja już za bardzo wyczulony jestem smile

7

Nie nie trzeba łączyć.

8

dziękować smile