1

Temat: Zamówienia drobne a stosowanie ustawy pzp

W roku 2011 Miasto dokonywało zakupów na materiały budowlane (kliniec, żwir, beton, przepusty itp. rzeczy) i zakupy te szły regulaminem wewnętrznym do 14 tys euro.  W tym roku znów bedą takie Zamówienia na różnego rodzaju materiały. Po zsumowaniu wartości tych dostaw w 2011 roku wychodzi kwota netto powyżej 14 tys. euro.

Art. 34 mówi, że powinienem ustalić wartość Zamówienia na dostawy tego samego rodzaju powtarzające się okresowo w terminie ostatnich 12 miesięcy.

I teraz:
1. Powinienem w tym roku ogłosić przetarg na dostawę materiałów budowlanych?
2. Jeśli tak to nie będzie problemu z specyfikacją w której wypiszę jakie chcemy materiały i kryterium wyboru będzie cena jednostkowa czyli Zamówienia częściowe np. tona piasku, przepust 1 szt itp. ? W praktyce firma A dostarcza nam piasek a firma B żwir itp.

2

Odp: Zamówienia drobne a stosowanie ustawy pzp

Nowy rok budżetowy, nowe zamówienia, nie ma powodu aby łączyć te z 2011r.

3

Ale ja nie chce łączyć tych z 2011, tylko od stycznia do grudnia 2011 (rok budżetowy) zamowienia na tego typu materiały przekroczyły mi próg 14 tys euro.

Teraz nie wiem czy ja źle interpretuje art. 34 czy po prostu jestem przewrażliwiony wink

4

Jeśli mówisz o art. 34 ust.1 pkt 1 - to tak

5

tylko to raczej nie są dostawy powtarzające się okresowo, można zakupić i składować.

6 (edytowany przez Darek W. 2012-04-13 09:16:34)

Marcel napisał/a:

tylko to raczej nie są dostawy powtarzające się okresowo, można zakupić i składować.

Można - ja wywnioskowałem, że koledze o to chodzi, że to stosuje

7

Marcel napisał/a:

Ale Marcel co jeśli u nas mniej wiecej co roku (czyli co jakiś okres się powtarza) się to kupuje i jest to wykorzystywane przez osiedlowych na remonty na osiedlach. I oni tego raczej nie składują tylko wykorzystują na bierząco. Jest to jakaś różnica?

8

Podstawową cechą rozróżniającą ten rodzaj zamówień jest ich cykliczność, tj. powtarzanie się w ściśle określonych, niekoniecznie jednakowych odstępach czasu, co wynika ze stałego zapotrzebowania na dane dostawy lub usługi, które muszą być regularnie zaspokajane (np. usługi sprzątania, dostawa gazet, katering). Ponadto istotna część takich zamówień charakteryzuje się brakiem możliwości ich skumulowania i realizacji jednorazowo bez szkody dla zamierzonego efektu ich wykonania lub bez uszczerbku dla realizacji celu, któremu służą. W przypadku zamówień na dostawy lub usługi powtarzające się okresowo ustawa Pzp nakazuje sumowanie wartości zamówień udzielanych w ciągu roku.

9

Reasumując na ten rodzaj zamowienia moge stosować nasz regulamin do 14 tys euro. I bardzo dobrze! :-)

dziękuję bardzo za pomoc.

10

Na to wychodzi smile