1

Temat: materiały biurowe PN

znalazłem w google:
Oświadczenie następującej treści: ?Zobowiązuję się na żądanie Zamawiającego do dostawy oryginalnych materiałów eksploatacyjnych producenta danego urządzenia w przypadku trzech reklamacji danego typu równoważnego materiału eksploatacyjnego do tego urządzenia. W powyższej sytuacji zobowiązuję się dostarczać materiały oryginalne w cenach jednostkowych przedstawionych w ofercie dla odpowiedniego materiału równoważnego. Taka zmiana asortymentu dostawy nie będzie stanowić zmiany oferty ani zmiany zawartej umowy?.   

czy w PN na art. biurowe mogę  napisać długopis typu STABILO lub równoważny?

moim zdaniem nie art. 29.3

2

Odp: materiały biurowe PN

Możesz, lecz równoważność trzeba opisać.

3

czyli mogę napisać długopis typu STABILO lub równoważny i podać że plastikowy z końcówką metalową linia pisania długość  itp ?

4

Tak.

5

Gordon napisał/a:

czyli mogę napisać długopis typu STABILO lub równoważny i podać że plastikowy z końcówką metalową linia pisania długość  itp ?

nie zapomnij dodać z wkładem i piszący.

6

Aaa... A co to jest ten ?STABILO? że koniecznie trzeba się odnosić do niego??? Prawie całe życie piszę różnymi długopisami i całkiem idzie, tak że bym nie obstawał za nazwą.

7

tak podałem dla przykładu smile pentel, pilot itp też może być

ja też tłumaczę ludziom że lepiej nie używać nazwy żeby nie opisywać potem równoważności bo moim zdaniem tak jak mówi art. 29.3  należy wpisywać znak towarowy/markę NAPRAWDĘ W WYJĄTKOWYCH SYTUACJACH a materiały biurowe to racze nie jest jakaś wyjątkowa sytuacja i bez marki też można dobrze opisać przed. zam. ale nie którzy nie mogą tego pojąć eh:)