1

Temat: polisa OC

Wykonawca załączył do oferty polisę ubezpieczeniową, ale nie opłaconą. Termin zapłaty pierwszej raty składki miał do 13.04 (otwarcie ofert 11.04). Poproszę o uzupełnienie dokumentu i tu nasuwa mi się pytanie: Czy w piśmie powinnam napisać że może przedstawić dowód opłacenia tej składki LUB przedstawić inny dokument z którego będzie wynika że to ubezpieczenie posiada??? Bodajże art. 26 ust 2c Pzp.

2

Odp: polisa OC

Polisa załączona do ofert/wniosku o dopuszczenie do udziału w postepowaniu musi poświadczać istnienie ważnej umowy ubezpieczeniowej. Takie poświadczenie daje dopiero pewność, że wykonawca ją opłacił. Stąd prawidłowym działaniem powinno być w omawianym przypadku wezwanie wykonawcy w trybie art. 26 ust. 3 do przedłożenia dowodów potwierdzających, że na dzień składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postepowaniu, wykonawca miał ważnie zawartą polisę OC.
Legitymowanie się taką polisą bez jakiegokolwiek dowodu jej opłacenia przez wykonawcę w postępowaniu o udzielenie zamówienia daje Zamawiającemu mylną informację lub nieprecyzyjną informacje o posiadaniu ubezpieczenia.

3

dowód opłacenia polisy LUB inny dokument ????

4

Jak nie ma polisy opłaconej, to może być inny dokument który świadczy o ubezpieczeniu.

5

A ja się nie zgodzę. Czasem jest tak, że polisa nie jest jeszcze opłacona (nie upłynął jeszcze termin wymagalności pierwszej raty), co nie znaczy, że polisa nie jest ważna. Wykonawca w takim wypadku jest ubezpieczony, mimo nieopłacenia jeszcze polisy (chyba, że z dokumentu polisy wynika co innego)!!! To sprawa umowy między wykonawcą, a podmiotem udzielającym ubezpieczenia. Zamawiającemu nic do tego. Są nawet wyroki KIO w tej sprawie.

6

Bzdury, jakiś czas też żyłem w takim przekonaniu, ale to błąd, więc nie idź tą drogą.

7

zgadzam się - często w polisach termin płatności składki jest odroczony, co nie znaczy, że polisa nie jest ważna. Co więcej - płatność może być rozłożona na 2, 4  raty i co wtedy - żądać od wykonawcy dowodu opłacenia wszystkich rat , nawet tych 9 miesięcy po terminie składania ofert ? Ten temat był już "wałkowany" kilka razy na forum

8

Marcel napisał/a:

Bzdury, jakiś czas też żyłem w takim przekonaniu, ale to błąd, więc nie idź tą drogą.

Jakieś argumenty?

9

http://www.rp.pl/artykul/758387,796785-Przetargi--Polisa-ubezpieczeniowa-powinna-byc-oplacona-przed-dopuszczeniem-do-przetargu.html
Przynajmniej I rata musi zostać opłacona, są  orzecznictwa ale trzeba poszukać.

10

Są i wyroki w drugi w drugą stronę. Też trzeba poszukać. Kolejny bubel i wprowadzanie zamieszania przez ustawodawcę. Co za różnica czy polisa jest opłacona czy jeszcze nie, skoro z treści polisy wynika, że wykonawca zawarł umowę i JEST ubezpieczony, a to przecież chodzi. Wystarczy zmienić słowo "opłacona" na np. "ważna". Ale kto by się tam przejmował takimi niuansami.

11

Ale bezpiecznie jest nie uznawać polisy, jako polisy nie opłaconej, musi być przynajmniej I rata.

12

Oczywiście każdy podejmuje swoje decyzje. Znalazłem decyzję UZP, która potwierdza zdanie Marcela: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=3360 Absolutnie się z nią nie zgadzam, mam nadzieję, że jak już nie raz i nie dwa bywało UZP wycofa się ze swoich karkołomnych interpretacji.

13

No widzisz, sam jak jest, ja tez się nie zgadzam z wieloma sprawami, ale co nam zostało sad

14

Ciągle mylą się sprawy ubezpieczeń.

Hrabal napisał/a:

Co za różnica czy polisa jest opłacona czy jeszcze nie, skoro z treści polisy wynika, że wykonawca zawarł umowę i JEST ubezpieczony, a to przecież chodzi.

Nie, właśnie nie o to chodzi, lecz o to, aby udowodnić, że wykonawca JEST W STANIE płacić, czyli jego KONDYCJA finansowa jest dobra.

Ubezpieczenie zamówienia to całkiem odrębna sprawa.

15

Oczywiście, to sprawa jasne, chodzi o zdolność finansową, a sam fakt posiadania ubezpieczenia to już sprawa drugorzędna.