1

Temat: przetarg na art. spożywcze PILNE!!!!!!!

Co mamy zrobić w sytuacji, kiedy zrobiliśmy przetarg na artykuły spożywcze na początku roku, a teraz okazało się, że nie potrzebujemy aż takich ilości, jakie podaliśmy w ofercie, gdyż udało nam się w ciągu roku pozyskać dary i regularnie pewne artykuły spożywcze mamy za darmo. Nie udało nam się jednak przewidzieć takiej sytuacji w momencie robienia przetargu. Czy można ilości podane w ofercie zmniejszyć aneksem do umowy? Pomóżcie!

2

Odp: przetarg na art. spożywcze PILNE!!!!!!!

To zależy czy w umowie zastrzegliście zmniejszenie ilości asortymentu... A jakie macie zapisy odnośnie rozwiązania umowy?

3

Można by umowę rozwiązać na podstawie art. 145. I chyba to jedyne słuszne wyjście z sytuacji, o ile spełniacie przesłanki zawarte w tym art. Trza to udokumentować.

4

W umowie mamy tylko że ilość mogą się wahać +/- 10%

5

Patrz na mój post powyżej Marto

6

No tak, ale my nie chcemy rozwiązywać umowy tylko aneksem zmniejszyć ilości z uwagi na fakt, że nie mogliśmy przewidzieć na początku roku że będziemy otrzymywać dary. Moje pytanie brzmi, czy prawnie możemy pozwolić sobie na taki krok?

7

Jesli wykonawca sie zgadza, to nie widze przeszkód.

8

na przyszłość proponuję zawrzeć odpowiednią klauzulę w umowie np. że zamawiający będzie płacił jedynie za faktycznie zamówioną (w danym momencie) partię towaru  i inne tego typu.

9

Rozumiem, ale to uwaga na przyszłość /mądry Polak po szkodzie/, a my próbujemy rozwiązać obecny problem....

10

Jeżeli wykonawca się nie zgodzi na zmniejszenie, to pozostaje umowę rozwiązać (art. 145) i zapłacić za to, co dostarczył. Nie zasadnym byłoby wydawać pieniądze publiczne na coś, co nie będzie Wam potrzebne.
To nie jest Wasz błąd Martusiu, nie mogliście tego przecież przewidzieć w chwili zawierania umowy.

11

a po co ankes, a po co rozwiązanie umowy??

kontynuuj realizację umowy (nigdy nie wiadomo co się stanie - darczyńca się wycofa) do wygaśniecia jej terminu, to co nie zrealizujesz wygasa wraz z umową.

Polecam natomiast korespondencję z wykonawcą umowy, zawiadamiającą, że wystąpiły takie lub inne okoiczności, które skutkują zmniejszeniem waszych potrzeb tym samym zamówienia będą wg. nich realizowane.

nora

12

nora4 napisał/a:

kontynuuj realizację umowy (nigdy nie wiadomo co się stanie - darczyńca się wycofa) do wygaśniecia jej terminu, to co nie zrealizujesz wygasa wraz z umową.

Ale jednocześnie powstaje roszczenie odszkodowawcze wykonawcy...

13

wg. mojej oceny NIE.

Zbyt mało jest info w zapytaniu tego postu by aż tak daleko wybiegać w radach i ocenach (aneks, rozwiązanie, roszczenie...)

nora

14

Wydaje mi się że wszystko już wiecie, ale jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji, pytajcie!!!

15

Jesli Z. kupił produktów za 100 tys. zł, zastrzegając że moze zrezygnowac z 10%, to Wykonawcy nalezy sie 90 tys. zł. Jesli termin umowy wygasa, a Z. odebrał tylko połowe i zapłacił 50 tys. to W. ma roszczenie o 40 tys. zł.
Aby go uniknac trzeba próbowac z aneksem albo z rozwiazaniem umowy - wg mnie.

16

A jeśli wykonawca nie będzie rościł pozostałej kwoty, to możemy 'przemilczeć" sprawę?

17

Jesli nie bedzie rościł, to nie ma żadnej "sprawy" smile