1

Temat: Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego

Termin składania ofert - 16 kwietnia 2012 r. Ofertę składa Kowalski i Nowak (przedsiębiorcy działający w spółce cywilnej). Patrzę na Zaświadczenie z US dotyczące Nowaka, a tam:
- w nagłówku data 18 stycznia 2012 r.
- poniżej zapis: zaświadcza się, że nie ujawniono zaległości podatkowych ... według stanu na dzień 12 stycznia 2012 r.

W rozporządzeniu mamy zapis ... WYSTAWIONEGO nie wcześniej niż 3 miesiące przed terminem składania ofert.

Czy waszym zdaniem to Zaświadczenie jest prawidłowe i nie ma się czego czepiać, czy wadliwe?

2

Odp: Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego

Wszytko fajnie, tylko że sama treść warunku nie potwierdza.

3

Aż sprawdziłem zaświadczenia szefów w s.c. w której pracuję i też znalazłem taki kwiatek sad
Zawsze patrzyłem na datę z nagłówka.

Patrząc literalnie na zapisy rozporządzenia to prawidłowe ale co w wypadku gdy jakiś cwaniak zacznie pobierać zaświadczenia z US według stanu sprzed roku gdy jeszcze nie miał zaległości hmm

Ale jednocześnie zaświadczenie ma potwierdzać brak zaległości w TSO
JA bym wezwał do uzupełnienia.

4

Wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu.
Tyle rozporządzenie.
Ja bym zostawił

5

Z jednej strony ok, ale z drugiej treść nie potwierdza.

6

Apollo napisał/a:

- poniżej zapis: zaświadcza się, że nie ujawniono zaległości podatkowych ... według stanu na dzień 12 stycznia 2012 r.

Treść potwierdza że nie ma zaległości. Dok. wystawiony w terminie. Wydaje sie wszystko ok.

7

Gdzie treść potwierdza?, chyba że źle widzę!

8

Marcel napisał/a:

Gdzie treść potwierdza

Ano tu: "zaświadcza się, że nie ujawniono zaległości podatkowych"

9

No tak, ale jaka tam jest data?

10

Marcel napisał/a:

No tak, ale jaka tam jest data?

Ale w rozporządzeniu jest mowa o dacie WYSTAWIENIA zaświadczenia ..., a to zostało wystawione 18 stycznia.

11

Data ma drugorzędne znaczenie. Dokument wystawiony w terminie potwierdza ze nie ma zaległości. Chociaż rodzi to wątpliwości to w/g mnie dok. potwierdza spełnianie warunku.

12

Data wystawienia schodzi na plan drugi, liczy się treść, tak samo jak w przypadku dok. uzupełnianych, daty po TSO a treść OK! smile

13

Burdel Panie, burdel. I jak tu pracować? big_smile

14

Marcel napisał/a:

Data wystawienia schodzi na plan drugi, liczy się treść, tak samo jak w przypadku dok. uzupełnianych, daty po TSO a treść OK! smile

Nie do końca można się z tym zgodzić.
Przepisy w tej kwestii są nieźle zagmatwane. Wykonawca, który składa zaświadczenie z US w tso - powinien pamiętać o dacie jego wystawienia - tak przynajmniej wynika z zapisu rozporządzenia.
"Jeżeli jednak ten dokument składany jest jako uzupełniany, wówczas zastosowanie mają przepisy art. 26.3, a tam jest mowa o tym, że nie ważne kiedy wystawione, tylko na jaki termin ma stwierdzać".

15

Czyli uważasz że jest ok?

16

Marcel napisał/a:

Czyli uważasz że jest ok?

Nie wiem, uważam że jest to bardzo kontrowersyjne.
ALE - im dłużej czytam ten zapis, tym bardziej skłaniam się do tezy, iż zaświadczenie wystawione 18 stycznia - ale niepotwierdzające zaległości na dzień 12 stycznia jest wadliwe. Tak mi się wydaje, że należy to czytać kompleksowo - a więc zaświadczenie musi być wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące..., ale jednocześnie MUSI ono potwierdzać brak zaległości w tym okresie.
Skoro tso mija 16 kwietnia - zaświadczenie jest wystawione 18 stycznia - ale potwierdza brak zaległości na dzień 12 stycznia, to należy uznać, iż jest ono wadliwe. Należy w tej sytuacji skorzystać z art. 26.3 i ewentualnie wykluczyć wykonawcę na podstawie art. 24.1.3.

Zarówno  u ustawie jak i rozporządzeniu mowa o NIEZALEGANIU:

Ustawa:
Art. 24. 1. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się:
3) wykonawców, którzy zalegają z uiszczeniem podatków, ... .

Rozporządzenie:
§ 2. 1. W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy, w postępowaniach określonych w art. 26 ust. 1 ustawy zamawiający żąda, a w postępowaniach określonych w art. 26 ust. 2 ustawy zamawiający może żądać, następujących dokumentów:
3) aktualnego zaświadczenia właściwego naczelnika urzędu skarbowego POTWIERDZAJĄCEGO, ŻE WYKONAWCA NIE ZALEGA Z OPŁACANIEM PODATKÓW, ... - wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert.

17

Apollo, ja bym nie uznał.