1

Temat: Termin wykonania zadania a zamówienie dodatkowe.

dzień dobry, wink
W trakcie RB wystąpiło zamówienie dodatkowe. Niestety prace, które się niespodziewanie pojawiły są dość czasochłonne  i wykonawca z nie zdąży wykonać umowy podstawowej w terminie. Na zamówienia dodatkowe organizuję oczywiście odrębne postępowanie z WR, zastanawiam się jednak co z terminem w umowie podstawowej?
z góry dziekuję

2

Odp: Termin wykonania zadania a zamówienie dodatkowe.

A termin (zmianę), to się przewidziało smile

3

Zapis z umowy:

1. Zmiana postanowień niniejszej umowy może nastąpić za zgodą obu Stron
w formie pisemnej pod rygorem nieważności takiej zmiany.
2. Niedopuszczalna jest jednak, pod rygorem nieważności, zmiana postanowień zawartej umowy oraz wprowadzenie nowych postanowień do umowy niekorzystnych dla Zamawiającego, jeżeli przy ich uwzględnieniu należałoby zmienić treść oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy.

4

No tak, tylko pkt. 1 mówi o wszystkim i o niczym.

5

sinek napisał/a:

1) W trakcie RB wystąpiło zamówienie dodatkowe ... organizuję oczywiście odrębne postępowanie  2)  z WR,    3) co z terminem w umowie podstawowej?

3) Nic. Umowny termin z zasady zostaje (nie mylić w faktycznym).
2) Ostrożnie. Na ogól nie ma obowiązku WR, a czasem wcale nowego zamówienia.
3) Radzę rozważcie sprawę. Z doświadczenia wiadomo, że po pierwsze dodatkowe zamówienia powszechnie mylą się z dodatkowymi robotami, po drugie nie każde wykroczenie poza przedmiar musi być odrębnym zamówieniem.

W skrócie to może być tak: jeśli roboty naprawdę MUSZĄ być w związku z obecnym zmówieniem, to prawdopodobnie zmieszczą się w ramach umowy, ale jeśli NIE muszą, to jest to zapewne materiał na zamówienie konkurencyjne, a nie WR.

6

Pytanie, jaka forma wynagrodzenia.

7

Zdecydiowanie nie są to roboty dodatkowe, lecz zamówienie dodatkowe.

Wynagrodzenie kosztorysowe. Problem w tym, ze roboty, które doszły nie pokrywają sie z tymi w kosztorysie z oferty, wiec nie mam ich wycenionych.

Wartość zamówienia dodatkowego  przekroczy 14 tys euro.

8 (edytowany przez Marcel 2012-04-20 08:44:53)

Co do zasady, możesz aneksem przedłużyć umowę podstawową, jeśli zachodzą okoliczności uprawniające Cię do zmiany umowy.
Jeżeli jednak umowę podstawową zawarłeś w już po wejściu w życie nowelizacji ustawy Pzp, to będzie miał do niej zastosowanie art. 144 ust. 1 ustawy Pzp w nowym brzmieniu. Zgodnie z nim zakazane są zmiany zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której wybrałeś wykonawcę, chyba że:
przewidziałeś możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w siwz oraz określiłeś warunki tej zmiany.
Jeżeli:spełniasz przesłanki uprawniające Cię do udzielenia zamówienia dodatkowego, a jednocześnie przewidziałeś w ogłoszeniu o zamówieniu lub w siwz możliwość dokonania zmiany umowy w warunkach, o których piszesz, to, co do zasady, spełniasz warunek z art. 144 ust. 1 ustawy Pzp, który pozwala Ci zmienić umowę.
Pamiętaj też, że obie czynności ? a więc zarówno udzielenie zamówienia dodatkowego, jak i zmiana umowy podstawowej, ponieważ wymagają spełnienia właściwych przesłanek ustawowych, powinny zostać szczegółowo uzasadnione. Z uzasadnienia musi wynikać, że w Twoim przypadku rzeczywiście wystąpiły okoliczności określone w art. 67 ust. 1 pkt 5 i art. 144 ust. 1 ustawy Pzp.
Podsumowując, czy to co przewidzieliście w umowie jest wystarczające?

9

dziękuję marcel
... właśnie w tym tkwi szkopuł, czy to co mam w umowie wystarczy wink... hehe

w ogłoszeniu nie odhaczyłem możliwości dokonania istotnej zmiany ;(

10

A szkoda, na przyszłość zapisać więcej zmian które mogą a wcale wystąpić nie muszą.

11

Ble-ble...
Lepiej nie słuchajcie Marcela i nie przedłużajcie. Nic Was na razie nie zmusza. Przy okazji można sobie postawić pytania: na ile przedłużyć, skąd Wam wiedzieć i czy to na pewno wystarczy?

sinek napisał/a:

1) Zdecydiowanie nie są to roboty dodatkowe, lecz zamówienie dodatkowe.
2) Problem w tym, ze roboty, które doszły nie pokrywają sie z tymi w kosztorysie z oferty, wiec nie mam ich wycenionych. 3) Wartość zamówienia dodatkowego  przekroczy 14 tys euro.

1) Taaak? To Wasz problem, jednak mój nos coraz bardziej mi podpowiada, że prawdopodobnie mylicie się.
2) To nie jest duży problem a tym bardziej argument za odrębnym zamówieniem.
3) Oj, zaraz tam dodatkowe. Najpierw trzeba byłoby sprawdzić, że absolutnie NIE DA się skorzystać z art. 10.
Przekonujących argumentów na razie nie widzę.

12 (edytowany przez Marcel 2012-04-20 10:37:33)

Hubal, nie filozofuj, skoro pytający twierdzi i pyta o dodatkowe to tak chyba jest, jak Ty możesz wpierać że nie tak, a tak, jesteś na miejscu?, widzisz dokumenty?, nie!!!
Ja terminu nie karzę przedłużać, daję wskazówki kiedy można to zrobić.

13 (edytowany przez hubal 2012-04-20 11:00:32)

Zgoda, były jedynie wskazówki, jednak dopuszczające zmiany, tyle że na mojego nosa nie ma co tu mówić o zmianie terminu w ogóle. Nie ma konkretnego argumentu za zmianą umowy, a ja jestem przeciwnikiem aneksów bez bardzo konkretnej potrzeby. Czasem te potrzeby można załatwić inaczej, czyli na ogół bez zmiany umowy.

Podobnie te dodatkowe - też zwykle da się załatwić w ramach bieżącej umowy, chyba że są one nowym pomysłem zamawiającego. Dawno nie widziałem (może nigdy?) dobrego przykładu zamówień dodatkowych w robotach budowlanych, dlatego mam wątpliwości. Będę ukontentowany, jeśli tu zobaczę wink Argumentacja typu ?są bo są? na razie mnie nie przekonuje, może z tej przyczyny, że zauważam pewne braki, powiedzmy ogólne.

14

W przedstawionym wypadku, zgadzam się, zmiana terminu jest niedopuszczalna.

15

hubal napisał/a:

Ble-ble...
Lepiej nie słuchajcie Marcela i nie przedłużajcie.

Czy wskazówki o których pisałem są ble, ble, nie sądzę HUBALU!

16

Też zgoda, tyle że w moim odczuciu nie posunęły sprawy do przodu na miarę wysiłku w nie włożonego.

17 (edytowany przez Marcel 2012-04-20 11:36:06)

Może nie posunęły, ale dały informację i wiedzę na przyszłość.