1

Temat: zamówienie z wolnej ręki na art. spożywcze

zrobiłem PN na art. spoż- mieso, warzywa i cała reszta  na kwotę 260 000 brutto pod koniec 2011 na cały 2012 r. a teraz jeden z wykonawców który dostarczał mięso przesłał mi pismo z info że ogłosił upadłość, i może dostarczać mięcho do 20-04-12

pyt: czy to jest podstawa że rezygnuje/zrywał/odstępuje od umowy ??
wysłąlem zapytanie do radcy czekam na odpowiedź,

czy taka okoliczność pozwala mi na wyłonienie wykonawcy z WOLENEJ RĘKI ? na kwotę ok 60 000 brutto ?? mięso potrzebne do wyżywienie uczestników z ośrodka, uczestników projektu itp

według mnie tak niby smile chociaż nie lubię WL bo taki niekonkurencyjny tryb ale przesłanka niby jest ART 66.1.3 PZP ??? ehhh jak ja lubię takie akcje w piątek

2

Odp: zamówienie z wolnej ręki na art. spożywcze

Wolna ręka raczej w grę nie wchodzi, nowe postępowanie w trybie konkurencyjnym jak najbardziej.

3

a czemu raczej nie wchodzi  w grę ???   ja z zasady jestem przeciwnikiem trybów niekonkurencyjnych ale szukam argumenty żeby wybić szefowi z głowy zam. z wolnej,

niby plajta wykonawcy, który dostarczał mięso do stołówki to wyjątkowa sytuacja bo nie można teraz prowadzić żywienia uczestników itp ale czy do końca ????

4 (edytowany przez Marcel 2012-04-21 18:07:32)

Może tak, do czasu wyłonienia wykonawcy w trybie konkurencyjnym z WR, a może ZOC?

5

Gordon napisał/a:

na kwotę ok 60 000 brutto ?? mięso potrzebne do wyżywienie uczestników z ośrodka, uczestników projektu itp

A czemu nie 4.8

6

no właśnie czy traktować to jako oddzielne zamówienie i szacować oddzielnie ? ? i wtedy 4.8 ?

w skali roku zrobiłem PN na ok 350 000 PLN, jestem zwolennikiem żeby zrobić na wszystko PN. i mieć święty spokój smile lepeiej zawyżyć tryb niż zaniżyć i mieć problemy smile

7

Gordon napisał/a:

no właśnie czy traktować to jako oddzielne zamówienie i szacować oddzielnie ? ? i wtedy 4.8 ?

Tak, traktować jako oddzielne, poprzednie tożsame zamówienie zostało już udzielone, chyba że w tym roku planujecie jeszcze inne w tym zakresie.

8

jak udzielone ? przecież nie udzieliłem, bo wykonawca splajtował, 
z wykonawcą miałem 3 umowy na łączną kwotę ok 60 000 pln z czego może zamówiłem ok 3000 pln, więc nie zostało zrealizowane, smile

9

oj ale komplikujesz jak 60 000 to 4.8. Sam piszesz, że zrobiłeś już na 350 000 czyli ok. potem jeden splajtował j nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić to bez procedury PZP.

10

Gordon napisał/a:

....... a teraz jeden z wykonawców.....

Więc Wykonawców było więcej, nie tylko jeden, a więc część zamówienia tożsamego została udzielona ale mniejsza o to, reszta jak nina, i nie ma problemu.