1

Temat: zaokrąglanie

Witam!
Mieszam się już nawet w podstawach matematycznych sad
Proszę o radę:
W SIWZ mam zapis: Wszystkie kwoty wskazane w formularzu oferty oraz formularzu cenowym należy podać w zaokrągleniu do pełnych groszy (do dwóch miejsc po przecinku).
Czyli np. cena netto 281656,37 jest zgodna z tym zapisem??

A zapis: Ceny i wartości podawane w formularzu cenowym należy zaokrąglić, do dwóch miejsc po przecinku (poniżej 5 "w dół", 5 i powyżej "w  górę").
Cztyli np. wartość 281656,37 zł jest zgodna??

Proszę jeszcze o opinię, który zapis w SIWZ jest poprawny.

Dziękuję za pomoc.

2

Odp: zaokrąglanie

Nie wiem czemu ale Ja tutaj żadnego problemu nie widzę, skoro do dwóch miejsc po przecinku to dwóch.

3

Tak, jest do dwóch miejsc po przecinku, ale czy zaokrąglone do pełnych gorszy?

4

A zapis: Ceny i wartości podawane w formularzu cenowym należy zaokrąglić, do dwóch miejsc po przecinku (poniżej 5 "w dół", 5 i powyżej "w  górę").
Cztyli np. wartość 281656,37 zł jest zgodna??
281656,37 jest jak najbardziej zgodna.
Zaokrąglenie "5" w góre lub w dół dotyczy trzeciej cyfry po przecinku, tak aby druga cyfra po przecinku była prawidłowo zaokrąglona - w górę lub w dól  i masz wówczas zaokrąglenie do pełnych groszy. Teraz już chyba wszystko jest dla Ciebie jasne.
A tak poza tym trochę dla "poprawy" humoru - grosze mają być zlikwidowane, gdyż nie opłaca się ich produkcja, koszty bicia monet w mennicy są wyższe niż ich wartość nominalna. I jak będziemy wówczs liczyć ????

5

Może chodziło o to, że cena już jest w groszach wink

6

Oooo, ta likwidacja groszy byłaby super nawiasem mówiąc smile
A pełne grosze to nie powinno być 281656,40 ??

7

Madzielanka, ale sobie komplikujesz życie.

8

a 7 groszy to nie pełne grosze? :>

9

Skoro to zaszło już tak daleko... 0,33 grosza to nie jest pełny grosz, 0,88 grosza to nie jest pełny grosz, 0,5 grosza to nie jest pełny grosz, ale już niespodziewanie 1 grosz jest pełnym groszem, 3 grosze są pełnymi groszami, 8 groszy to pełne grosze i nawet niewyobrażalnie wielka suma 29 groszy to pełne grosze, ale już 28,9 grosza to niestety tylko 28 pełnych groszy i dziewięć dziesiątych dwudziestego dziewiątego grosza...

10

Hehe no faktyzcnie chyba już przekombinowuje, za długie myślenie mi nie służy wink
Dziękuje wszystkim za pomoc:)