1

Temat: art. 6a

Zastanawiam się nad zastosowaniem artykułu 6a. Mam przetarg o wartości około progu unijnego. Wypadałoby zastosować procedurę unijną. Jeżeli jednak podzielę wartość zamówienia tak, że jedna z części nie przekroczy 20%wartości zamówienia i kwoty 80 000 euro to jeden przetarg będzie poniżej progu unijnego i drugi też. Czy w takiej sytuacji zamiast jednego przetargu unijnego mogę przeprowadzić dwa zwykłe ?

2

Odp: art. 6a

Jeżeli zastosowanie 6a ma tylko ten cel w waszym przypadku, to jest to bezpodstawne dzielenie zamówienia, celem uniknięcia zastosowania właściwych przepisów.

3

Czyli pierwszy przetarg unijny mnie nie ominie.

4

Chciałem powiedzieć że 6a nie służy do omijania przepisów, w tym wypadku zastosowania przepisów dla postępowania powyżej progów UE.

5

Marcel - znasz jakiś wyrok odnoszący się do tego? Mam wątpliwości co do interpretacji art. 32 ust. 2. Póki co kieruję się w stronę, że dzielenie unijnego na dwa krajowe nie łamie tego art. bo przepisy ustawy są jak najbardziej stosowane.

6

Podobno gdzieś są wytyczne Prezesa UZP mówiące o tym, że nie można dzielić zamówienia w celu uniknięcia właściwych przepisów. Z tym że dla tych 20% mozna zastosować przepisy właściwe dla wartości.
W moim przypadku dostępna jest następująca możliwość:
wartość zamówienia - 200 tys. euro z czego "wyciągam" 20% = 40 tys. euro < 80 tys. euro

Przetarg pierwszy o wartości: 160 tys. euro - procedura unijna
Przetarg drugi o wartości 40 tys. euro - procedura zwykła

Czy dobrze to wydedukowałem ?

7

mateusz napisał/a:

Podobno gdzieś są wytyczne Prezesa UZP mówiące o tym, że nie można dzielić zamówienia w celu uniknięcia właściwych przepisów.

O tym właśnie mowa.

8

Zobacz:
Informator UZP Nr 1/2011 styczeń 2011
oraz
na stronie UZP w zakładce "opinie prawne"

9

w żadnym wypadku nie dzielić zamówienia żeby był niższy tryb postępowania
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1306;stosowanie_art._6a_ustawy_pzp.html

uzp jednoznacznie o tym pisze, niestety unijny trzeba zrobić,

10

Gordon napisał/a:

w żadnym wypadku nie dzielić zamówienia żeby był niższy tryb postępowania
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1306;stosowanie_art._6a_ustawy_pzp.html

uzp jednoznacznie o tym pisze, niestety unijny trzeba zrobić,

Dokładnie, czyli w moim przykładzie przeprowadzam procedurę unijną dla 160 tys. euro, ponieważ z sumy całości wynika mi próg unijny 200 tys. euro.
Dla 40 tys. euro wyłączam procedurę unijną bo to 20% i nie więcej niż 80 tys. euro.

11

te całe 6a to moim zdaniem nieporozumienie, niby można a UZP twardo stoi, że nie można dzielić w celu pominięcia pzp, i zaniżenia trybu, więc najlepiej porobić sobie kilka PN unijnych lub jeden z kilkoma częściami smile albo trzeba mieć konkretne powody zastosowania 6a i dobrze to umotywować, ale często to jest trudne smile

bo moim zdaniem jak zrobisz np w kwietniu PN unijny a na początku maja PN krajowy to nie ma żadnego wytłumaczenia dlaczego zastosowałeś 6a a mogą twierdzić że to ograniczanie konkurencji z państw wspólnotowych smile jeśłi tym bardziej to środki zUE

12 (edytowany przez mateusz 2012-04-23 16:10:54)

Gordon napisał/a:

te całe 6a to moim zdaniem nieporozumienie

Moim skromnym zdaniem art. 6a w tej formie daje możliwość uniknięcia stosowania Pzp poniżej 14 tys. i stąd wytyczne, że jego zastosowanie nie może prowadzić do ominięcia ustawy. Powiedzmy, że masz zamówienie na 70 tys. euro. Wyciągasz z tego 13 999 tyś euro i nie stosujesz procedury przetargowej, tylko art.4.8. Natomiast na wartość 56 001 tys. przeprowadzasz procedurę przetargową.
Według mnie o takie omijanie przepisów tutaj chodzi.
W moim przykładzie na 800 tys. wyciągam 20% zgodnie z 6a i nie omijam przepisów ustawy, bo stosuję przepisy ustawy dla danej wartości.

20% przetarg krajowy
80% przetarg unijny
Mimo iż 80% podanej przeze mnie kwoty jest poniżej progu, to sumuję całość zamówienia.

13

zgadzam się ale ja staram się unikać jak ognia smile trzeba mieć dobre argumenty czemu zastosowano 6a, jak pisze szanowne uzp zastosowano w celu odformalizowania przetargów ale jak zorbisz jeden PN unijny a drugi krajowy to mogą przyczepić się że ograniczanie konkurencji wykonawców wspólnotowych jak już wspomniałem:) a trudno mieć konkretne argumenty ze zastosowałeś 6a . powodzenia i tyle w temacie lepiej zawyżać tryby niż zaniżać

14

Dlatego ja ograniczę się do jednego unijnego smile mimo wszystko tak będzie najprościej