1

Temat: budowa szybu i zakup windy - 1 czy 2 postepowania

witam,

mam w planie inwestycje winda w DPS. Inwestycja ma polegać na robotach budowlanych tj. wykonanie szybu oraz na zakupie windy i jej montażu. czy powinienem przeprowadzić jedno postępowanie? czy mogę to rozbić na 2 postępowania? Pierwsze na roboty a drugie na zakup windy i montaż? zastrzegam, ze przy rozbiciu na 2 oba będą do progów unijnych, a jakby zrobić jedno na całość tez będzie do progu unijnego.

pozdrawiam

2

Odp: budowa szybu i zakup windy - 1 czy 2 postepowania

jest to jedno zadanie inwestycyjne i nie wiem po co miałbyś dzielić to zamówienie, chyba, że istnieje jakaś przyczyna

3

jeżeli bym rozbił na 2 postępowania to jest większa szansa, że chociaż jedna ekipa przystąpi do PN na budowę szybu, nie będą sobie musieli zawracać głowy załatwianiem podwykonawcy na windę.
z drugiej strony mamy sprawdzonego dostawce wind i jest szansa, że winda z montażem wyjdzie poniżej 14.000 euro, więc obyłoby się bez postępowania. chyba, że w moim rozumowaniu tkwi błąd.
budowa szybu a zakup windy to chyba są zamówienia różnego rodzaju, mimo że razem stanowią jedną inwestycję.

4

nie jest to jedno zadania (jedna inwestycja) możesz podzielić jeżeli istniej uzasadnienie ale szacunkowa wartość dla każdej części jest taka jak dla całości zadania - chyba sam sobie trochę komplikusz