Temat: zapytanie ofertowe a cenowe
Może mi ktoś wytłumaczyć czym różni sie zapytanie ofertowe od zapytania cenowego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zapytanie ofertowe a cenowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Może mi ktoś wytłumaczyć czym różni sie zapytanie ofertowe od zapytania cenowego?
Niczym , cel jest ten sam, nazwa nie ma znaczenia.
a ja bym odróżnił:
zapytanie ofertowe - składam Państwu ofertę na dostawę: cegły, stali ....... ceny, terminy do uzgodnienia
zapytanie cenowe: - składam Państwu ofertę na dostawę: cegły po 2zł/szt, stali po 3zł/kg
ale ustawa tego nie reguluje
Faktycznie różnica
@darek - cena jest elementem oferty, więc jeśli chcesz rozróżniać te określenia to bardziej tak:
zapytanie ofertowe - ile u was kosztują cegły?
zapytanie cenowe - ile cegieł kupię u was za 2 zł?
Oj, chyba zmyślacie, tylko Marcelowi przypisałbym rację.
czym różni sie zapytanie ofertowe od zapytania cenowego?
Moim zdaniem jest tu jak z różnicą między ziemniakiem a kartoflem, zabójstwem a morderstwem, przezroczem a slajdem itp.
Pewnie, że zmyślamy, przecież to był żart.
Pozornie wydaje się, że różnica jest znikoma albo w ogóle jej nie ma ...
Nie można jednak wykluczyć przypadku, że zapytanie cenowe - w przeciwieństwie do ofertowego - może występować również na etapie poprzedzającym proces udzielenia zamówienia (np w celu oszacowania wartości przedmiotu zamówienia - http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;688;dopuszczalnosc_zwracania_sie_do_wykonawcow_o_przedstawienie_cen_zamawianych_uslug_jako_podstawa_sposobu_szacowania_wartosci_zamowienia.html)
Wydaje się zatem, że: zapytanie ofertowe to tryb (zapytanie o cenę) udzielania zmówienia publicznego, podczas gdy zapytanie cenowe to jeden ze sposobów szacowania wartości przedmiotu zamówienia w ramach przygotowania do wszczęcia procesu
A oni dalej drążą.......,
brak podstawowej informacji - jaka kwota zamówienia
Rozumiem, że mówimy o zamówieniu publicznym powyżej 14.000
Rozumiem, że mówimy o zamówieniu publicznym powyżej 14.000
i teraz widzicie jaka jest różnica zapytanie o cenę kojarzy się z PZP a zapytanie ofertowe z progiem poniżej 14 000.
W tym przypadku chodzi mi o zamówienia publiczne poniżej 14 tys euro. Wiadomo, że powyżej stosujemy np zapytanie o cenę.
Jeżeli wartość zamówienia publicznego jest poniżej 14.000 to zobrazowanie Twojego problemu na przykładzie czerwonej cegły (powyżej)uważam za bardziej stosowne. Na przyszłość staraj się być bardziej precyzyjna w komunikowaniu swoich oczekiwań ...
W tym przypadku chodzi mi o zamówienia publiczne poniżej 14 tys euro. Wiadomo, że powyżej stosujemy np zapytanie o cenę.
no to nie ma znaczenia jak to nazwiesz, wazne co będzie w treści i o co pytasz
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc