1

Temat: techniczne poprawianie omyłek

w jak technicznie poprawić w ofercie omyłkę?
- skreślić w ofercie błędną kwotę i wpisać prawidłową? czy wtedy przy skreśleniu postawić parafkę?
- czy tylko odnotować w protokole z posiedzenia komisji, że poprawiono a w ofercie nic nie kreślić?

pozdrawiam

szad

2

Odp: techniczne poprawianie omyłek

Opinie są różne, moim zdaniem po co kreślić w ofercie?, o wszelkich poprawach i korektach informuję pisma kierowane do wykonawców lub również sam protokół z postępowania.

3

w ofercie

4 (edytowany przez jarosław 2012-04-25 08:58:24)

W/g mnie zamawiający nie ma prawa postawić kropki w ofercie.
Jest protokół, jest informacja dla wykonawcy. To wystarczy.

5

do tej pory też postępowałem jak Marcel. Jakoś brak mi odwagi kreślić cokolwiek w ofercie.

6

A ja wcześniej kreśliłem, ołówkiem smile, zarzutu w związku z tym nigdy nie miałem.

7

Długopisem z podpisem i pieczątką i w ofercie - śmiało !!- odwagi !! smile

8

Oferta jest oświadczeniem wykonawcy w którym zamawiający nie ma prawa nic zmieniać.

9 (edytowany przez Darek W. 2012-04-25 10:24:08)

jarosław napisał/a:

Oferta jest oświadczeniem wykonawcy w którym zamawiający nie ma prawa nic zmieniać.

Nie ma prawa ?? a art. 87 ust. 2 ....

10

W/g mnie te zmiany powinny wynikać z innych dokumentów.
W sumie to spór akademicki, ja nie nanoszę zmian bo dla mnie to dokument podpisany przez wykonawcę w takim a nie innym kształcie. Zmiany wynikające z art 87 są opisane w dodatkowych dokumentach.

11

szad pytał o technikę - każdy inną stosuje - akademicki ??- nie sądzę

12

Pisałem już wyżej, że opinie są różne i tak faktycznie jest.

13

Zgadzam się z Jarosławem.

14

Kreślę długopisem w ofercie tak, żeby było widać co jest skreślone.

15

Należy skreślić i oparafować ,bądź uzupełnić wpis. Formularz cenowy jest załącznikiem do umowy i musi być poprawny. Poprawek dokonujemy  w ramach art. 87.2

16

W takim razie poproszę o sposób postępowania, gdy okaże się, że poprawki - trwale  wpisane i podpisane - są błędne? Skreślamy skreślenia i parafki i parafujemy na nowo??? A gdy wreszcie braknie miejsca to co???
Albo gdy wykonawca nie zgodzi się??? Powinna zostać wersja poprawiona czy nie poprawiona???

Najbliżej mi do sposobu Marcela.

17

Czyli najlepiej nic nie robić, wtedy nie popełnisz błędu. "Nie poprawiaj w ofercie bo może zabraknąć miejsca". Jeżeli po 5 poprawce nie będzie już miejsca to można stworzyć oddzielny dokument, nikt tu nie pisze, że musisz poprawiać w ofercie.

18

Jak to nikt? Ja widzę co najmniej 3 osoby, wystarczy przeczytać uważniej ##3, 14 i 15.

Zaś ?oddzielny dokument? to niezły pomysł - można wyżywać się śmiało na kopii oferty.

19

Tylko Ola użyła określenia "należy", Darek ani ja nie określiliśmy, że musisz tak robić. Dla mnie jest tak praktyczniej i wygodniej - zwłaszcza w przetargu z większą ilością ofert. Jak mam 40 Pakietów to widzę od razu gdzie jest poprawka, nie muszę zaglądać do innych dokumentów czy też przypominać sobie gdzie dokładnie to było.

Jeśli komuś wygodniej tworzyć dodatkowe pismo niech sobie tworzy i 20 notatek, niezgodne z przepisami to nie jest. Ja podchodzę elastycznie, jeśli z jakiegoś powodu nie robiłbym poprawki w ofercie (chociażby brak miejsca) to nie widzę problemu, żeby tworzyć oddzielną poprawkę.

20

Nie będę się droczyć, w zamian proponuję:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4309&p=1
- zwłaszcza #18 i 32.

21

ja bez pardony kreślę na czerwono ale z zasadą aby tekst pod spodem był czytelny jeśli nie wyraża zgody na poprawę to wiadomo .... Nie będę szukał potem papierów co gdzie i kiedy poprawiłem:)