1

Temat: zapytanie ofertowe a cenowe

Może mi ktoś wytłumaczyć czym różni sie zapytanie ofertowe od zapytania cenowego?

2

Odp: zapytanie ofertowe a cenowe

Niczym smile, cel jest ten sam, nazwa nie ma znaczenia.

3

a ja bym odróżnił:
zapytanie ofertowe - składam Państwu ofertę na dostawę: cegły, stali ....... ceny, terminy do uzgodnienia

zapytanie cenowe: - składam Państwu ofertę na dostawę: cegły po 2zł/szt, stali po 3zł/kg

ale ustawa tego nie reguluje

4

Faktycznie różnica wink

5

@darek - cena jest elementem oferty, więc jeśli chcesz rozróżniać te określenia to bardziej tak:

zapytanie ofertowe - ile u was kosztują cegły?
zapytanie cenowe - ile cegieł kupię u was za 2 zł?

smile

6

Oj, chyba zmyślacie, tylko Marcelowi przypisałbym rację.

orchidea napisał/a:

czym różni sie zapytanie ofertowe od zapytania cenowego?

Moim zdaniem jest tu jak z różnicą między ziemniakiem a kartoflem, zabójstwem a morderstwem, przezroczem a slajdem itp. smile

7

Pewnie, że zmyślamy, przecież to był żart.

8

orchidea napisał/a:

Może mi ktoś wytłumaczyć czym różni sie zapytanie ofertowe od zapytania cenowego?

Pozornie wydaje się, że różnica jest znikoma albo w ogóle jej nie ma ...

Nie można jednak wykluczyć przypadku, że zapytanie cenowe - w przeciwieństwie do ofertowego - może występować również na etapie poprzedzającym proces udzielenia zamówienia (np w celu oszacowania wartości przedmiotu zamówienia - http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;688;dopuszczalnosc_zwracania_sie_do_wykonawcow_o_przedstawienie_cen_zamawianych_uslug_jako_podstawa_sposobu_szacowania_wartosci_zamowienia.html)

Wydaje się zatem, że: zapytanie ofertowe to tryb (zapytanie o cenę) udzielania zmówienia publicznego, podczas gdy zapytanie cenowe to jeden ze sposobów szacowania wartości przedmiotu zamówienia w ramach przygotowania do wszczęcia procesu

9

A oni dalej drążą......., smile

10

brak podstawowej informacji - jaka kwota zamówienia

11

Rozumiem, że mówimy o zamówieniu publicznym powyżej 14.000

12

radas napisał/a:

Rozumiem, że mówimy o zamówieniu publicznym powyżej 14.000

i teraz widzicie jaka jest różnica zapytanie o cenę kojarzy się z PZP a zapytanie ofertowe z progiem poniżej 14 000.

13

W tym przypadku chodzi mi o zamówienia publiczne poniżej 14 tys euro. Wiadomo, że powyżej stosujemy np zapytanie o cenę.

14

Jeżeli wartość zamówienia publicznego jest poniżej 14.000 to zobrazowanie Twojego problemu na przykładzie czerwonej cegły (powyżej)uważam za bardziej stosowne. Na przyszłość staraj się być bardziej precyzyjna w komunikowaniu swoich oczekiwań ...

15

orchidea napisał/a:

W tym przypadku chodzi mi o zamówienia publiczne poniżej 14 tys euro. Wiadomo, że powyżej stosujemy np zapytanie o cenę.

no to nie ma znaczenia jak to nazwiesz, wazne co będzie w treści i o co pytasz