1

Temat: jedna oferta

Wpłynęła jedna oferta, której cena przewyższa kwotę którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
Czy powinnam najpierw dokonać wyboru a później unieważnić, czy odrazu unieważnienie.
Czy uzupełniam pkt 13 protokołu?

2

Odp: jedna oferta

Najpierw sprawdź czy oby nie ma omyłki w obliczeniu ceny, być może że takowa jest a oferta wówczas zmieści się w możliwościach finansowych.

3

unieważnić chyba, że macie intencję jej wyboru:)

4

a czy ta oferta będzie oferta najkorzystniejszą czy ofertą z najniższą ceną

5

ola2003 napisał/a:

Przecież wpłynęła tylko jedna oferta.

6

W/g mnie należy przeprowadzić pełną procedurę badania oferty łącznie z wezwaniami. Jeżeli wszystko jest ok należy ja wskazać jako najkorzystniejszą a skoro nie ma pieniędzy unieważnić postępowanie.

7

Jarek, nie ma takiej potrzeby.

8

Tak jak Marcel - sprawdzić cenę, resztę sobie darować.

9

Co do wyboru to może nie, natomiast ja badam oferty. W wyniku badania może się okazać że podstawą unieważnienia jest inna podstawa prawna - art 93.1.1 (na tym etapie chyba jedyna alternatywa dla 93.1.4)

10

Sprawdzić tylko sprawę ceny, reszta jest zbyteczna.

11

Badać, żeby znaleźć inną podstawę? Strata czasu. Katalog przyczyn unieważnienia postępowania nie jest wartościujący, więc czemu piszesz, że może będzie inna podstawa unieważnienia?

12

Bo podobne zdanie do Twojego zmieniłem po ciekawej kontroli jakiej doświadczyłem. Żaden z przepisów nie zwalnia zamawiającego z obowiązku badania i oceny ofert.

13

Napisz konkretniej.

14

Marcel napisał/a:
ola2003 napisał/a:

Przecież wpłynęła tylko jedna oferta.

dlatego pytam czy  jest ofertą  najkorzystniejszą czy ofertą z najniższą ceną, bo chyba nie dokońca rozumiem

15 (edytowany przez jarosław 2012-04-26 12:10:50)

Zadaniem zamawiającego jest wybór najkorzystniejszej oferty. Możliwe jest to jedynie po przeprowadzeniu badania oferty. Dopiero po dokonaniu tych czynności zamawiający może ustalić czy zachodzą przesłanki wynikające z art. 93 ust. 1 pkt 1 lub 4.
Zamawiający unieważniając postępowanie z powodu braku środków podejmuje wcześniej decyzję czy może zwiększyć kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. W przypadku jednej oferty takie działanie może wydawać się zbędne, w przypadku więcej niż jednej może okazać się że będzie potrzebował wiecej środków na zwiększenie potrzebnej kwoty bo badanie ofert wykaże że najtańsze należy odrzucić.

Art. 93.1.4 mówi wyraźnie o NAJKORZYSTNIEJSZEJ ofercie. Z taka mamy do czynienia po procedurze badania ofert i wyboru takiej oferty.
Oferta zbadana nie podlegająca odrzuceniu, której cena przewyższa kwotę jaką zamierzamy przeznaczyć na sfinansowanie zadania jest ofertą najkorzystniejszą.

16

I w którym miejscu to się kłóci z tym co napisaliśmy wyżej? Przecież badamy ofertę, żeby ustalić czy zachodzą przesłanki wynikające z art. 93 ust. 1 pkt 4.

17 (edytowany przez jarosław 2012-04-26 12:20:58)

psz napisał/a:

Może się okazać że po zbadaniu oferty zachodzi przesłanka do uniewaznienia na podstawie 93.1.1 anie z powodu braku środków.

18 (edytowany przez psz 2012-04-26 12:22:13)

Mhm, a o czym jest mowa w 93.1.4? O cenie i kwocie na realizację. Todrugie znasz od razu, sprawdzasz, że cena wyliczona prawidłowo i postępowanie zamknięte.

19

psz napisał/a:

Badać, żeby znaleźć inną podstawę? Strata czasu. Katalog przyczyn unieważnienia postępowania nie jest wartościujący, więc czemu piszesz, że może będzie inna podstawa unieważnienia?

20

Ale obok ceny badasz treść oferty spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu.

21

Wiem. Nie podoba się taki pogląd smile
Ja robię po swojemu i tyle.
Na marginesie dodam że w takich przypadkach moje badanie oferty nie jest aż tak dokładne wink

22

jarosław napisał/a:

Wiem. Nie podoba się taki pogląd smile
Ja robię po swojemu i tyle.
Na marginesie dodam że w takich przypadkach moje badanie oferty nie jest aż tak dokładne wink

Takie sprawdzenie to ja rozumiem smile Jeśli chciałem rower, a ktoś zaproponował traktor to 93.1.1 bez patrzenia na cenę wink

23

jarosław napisał/a:
psz napisał/a:

Może się okazać że po zbadaniu oferty zachodzi przesłanka do uniewaznienia na podstawie 93.1.1 anie z powodu braku środków.

To już nie ma żadnego znaczenia, unieważniasz bo kwotowo przekracza i tyle, badanie jest zbyteczne, ale rób jak uważasz, możesz badać, jak masz na tyle czasu smile

24

Marcel napisał/a:

Sprawdzić tylko sprawę ceny, reszta jest zbyteczna.

absolutnie się zgadzam, jeśli nie zamierzacie podnieść stawki to koniec i nie ma potrzeby badania