1

Temat: tryby zamówień

Czy Waszym zdaniem organizowanie przetargu w trybie zapytania o cenę na usługę opracowania studium wykonalności do projektu jest właściwe, bo sama nie wiem czy są to usługi powszechnie dostępne. Znalazłam 5 firm, które to robią. A ustalone standardy dopiero będą jak wejdą nowe fundusze 2007-2013.

2

Odp: tryby zamówień

Jeżeli to nie jest usługa standardowa, powszechnie dostepna - nie możesz zrobić zapytania o cenę. Np. kupujesz cegłę białą silikatową klasy 150 - jest to standardzik, powszechnie dostępny, tzn. gdy kierujesz zapytanie do 100 hurtowni materiałów budowlanych, to każdy z nich wie, o jaka cegłę pytasz. Jeżeli natomiast Twoje studium wykonalności do projektu nie ma żadnych okreslonych standardów, to nie możesz stosować zapytania. Wykonawca musi wiedziec dokładnie o co Ci chodzi.

3

właśnie czekamy na wdrażanie się nowych funduszy, jak wejdą to np. do Regionalnego programu operacyjnego województwa lubelskiego pojawią się bliższe wytyczne i określenie tego jak ma wyglądać studium. Okres realizacji zamówienia będzie na tyle długi że będzie można sporządzić to studium zgodnie z tym programem. Ponieważ mamy zamiar aplikować do niego. A zależy nam na czasie, żeby studium pojawiło się zaraz po tym jak program ten będzie już wdrożony.

4

Moim zdaniem trzeba zaczekac do momentu gdy będziecie wiedzieć jak ma wyglądać studium. Mozna zrobić to w PO (nie mylić z pewną partią polityczną wink )

5

Tylko od momentu ogłoszenia o konkursie do terminu składania wniosków jest bardzo krótki okres, na etapie ogłoszenia trzeba mieć komplet dokumentacji i aby poprawnie wypełnić wniosek o dotację trzeba mieć opracowane studium, które jest bazą. Studia były już robione do Zintegrowanego Programu Operacyjnego, pewnie nie będą się wiele różnić od tamtych.

6

aleeeee i już wskoczyłam na IV poziom smile