1

Temat: umowa poza ustawą

Jeżeli w ciągu roku na zakup wędliny i mięsa wydaję 17 000 zł, czy musze mieć podpisaną umowę? Jeżeli tak,  z czego to wynika?
prosze o pomoc

2

Odp: umowa poza ustawą

Zawarcie umowy jest czynnością prawną i powinna mieć formę pisemną (dla celów dowodowych)

3

jacek0707 napisał/a:

Zawarcie umowy jest czynnością prawną i powinna mieć formę pisemną (dla celów dowodowych)

Już nie. Art. 75 KC uchylono cztery lata temu.

4

Piotrze, ja nawet nie miałem na myśli KC, ale logika i zdrowy rozsądek mi to podpowiada. A Tobie nie? smile

5

jacek0707 napisał/a:

Piotrze, ja nawet nie miałem na myśli KC, ale logika i zdrowy rozsądek mi to podpowiada. A Tobie nie? smile

Cóż, czasem warto, czasem nie. smile

6

Masz rację, ale przy umowach...raczej jest to wskazane smile

7

jacek0707 napisał/a:

Masz rację, ale przy umowach...raczej jest to wskazane smile

Jeśli kupujesz kilo kiełbasy, to niekoniecznie. wink

8

Oj, nie powiedziałbym. A jeżeli będzie zielona i obślizła, to co, schowasz zdrowy rozsądek? Jak to później swojemu pieskowi wytłumaczysz? Hę? Przecież nawet jej nie tknie... wink

9

Czyli nie trzeba mieć umowy, ale jeśli chcemy to możemy taką podpisać? Dobrze to rozumiem? Jak taka umowa powinna wyglądać, macie może jakieś przykładowe?

10

A jaka wartość tych zakupów jest?

11

jacek0707 napisał/a:

Oj, nie powiedziałbym. A jeżeli będzie zielona i obślizła, to co, schowasz zdrowy rozsądek? Jak to później swojemu pieskowi wytłumaczysz? Hę? Przecież nawet jej nie tknie... wink

Ja po prostu oglądam co kupuję.
A Ty naprawdę żądasz spisania umowy kupując w mięsnym?

12

Piotrek napisał/a:

A Ty naprawdę żądasz spisania umowy kupując w mięsnym?

big_smile big_smile big_smile

13

wartość tych zakupów wynosi ok 3 500 euro

14

Ktoś tu zaczyna być złośliwy i uszczypliwy... jeżeli ktos traktuje fiormę jak swój oprywatny folwark, to mozna wszystko, po co zamówienia?

15

martucha napisał/a:

wartość tych zakupów wynosi ok 3 500 euro

Przy takiej wartości u mnie umowa pisemna być musi - wynika to wyłącznie z procedury kontroli finansowej firmy...

16

tak myslałam...
dziękuję smile

17

Mam pytanie w sprawie umowy na dostawę art. spożywczych. Nasze zmówienia podzieliliśmy wg rodzajów, w żadnej grupie nie przekraczamy 14000euro (cała spozywka nie przekracza).
Chcemy podpisać umowę z dostawcą, który będzie miał w danym dniu najniższe ceny (zrobimy rozpoznanie cen na dony dzień). Problem polega na tym, że nie wiemy jak ustalić wartość umowy, wiedzac o tym, że ceny będą sie zmieniać.
Pomożcie proszę smile

18 (edytowany przez jacek0707 2007-08-24 12:37:15)

Miałem podobne postępowanie, z tym, że na paliwo. Tam ceny zmieniają się jak w kalejdoskopie. W celu obliczenia ceny oferty wykonawca musiał podać ceny jednostkowe z poprzedniego miesiąca, za każdy dzień. Tzn.: wykonawca podaje ceny za kazdy dzień, sumuje je i dzieli np. przez 25 (liczba dni roboczych). W ten sposób masz uśrednioną cenę jednostkową, którą mnożysz np. przez ilośc kg, litrów, itp. W ten sposób uzyskasz cenę oferty. W umowie robisz zapis: Umowa obowiązywać będzie w okresie 12 miesięcy od daty zawarcia, chyba że całość dostaw wynikających z niniejszej umowy zrealizowana zostanie przed upływem tego terminu lub do wyczerpania kwoty przeznaczonej na realizację przedmiotu umowy. Czy troszkę pomogłem?
Acha, zrób zapis w umowie, że dostawa będzie rozliczana na podstawie obowiązujących w danym dniu cen tych produktów.

19

dzieki za pomoc smile wiem już więcej ale nadal jestem w lesie ;p