Temat: umowa poza ustawą
Jeżeli w ciągu roku na zakup wędliny i mięsa wydaję 17 000 zł, czy musze mieć podpisaną umowę? Jeżeli tak, z czego to wynika?
prosze o pomoc
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli w ciągu roku na zakup wędliny i mięsa wydaję 17 000 zł, czy musze mieć podpisaną umowę? Jeżeli tak, z czego to wynika?
prosze o pomoc
Zawarcie umowy jest czynnością prawną i powinna mieć formę pisemną (dla celów dowodowych)
Zawarcie umowy jest czynnością prawną i powinna mieć formę pisemną (dla celów dowodowych)
Już nie. Art. 75 KC uchylono cztery lata temu.
Piotrze, ja nawet nie miałem na myśli KC, ale logika i zdrowy rozsądek mi to podpowiada. A Tobie nie?
Piotrze, ja nawet nie miałem na myśli KC, ale logika i zdrowy rozsądek mi to podpowiada. A Tobie nie?
Cóż, czasem warto, czasem nie.
Masz rację, ale przy umowach...raczej jest to wskazane
Masz rację, ale przy umowach...raczej jest to wskazane
Jeśli kupujesz kilo kiełbasy, to niekoniecznie.
Oj, nie powiedziałbym. A jeżeli będzie zielona i obślizła, to co, schowasz zdrowy rozsądek? Jak to później swojemu pieskowi wytłumaczysz? Hę? Przecież nawet jej nie tknie...
Czyli nie trzeba mieć umowy, ale jeśli chcemy to możemy taką podpisać? Dobrze to rozumiem? Jak taka umowa powinna wyglądać, macie może jakieś przykładowe?
A jaka wartość tych zakupów jest?
Oj, nie powiedziałbym. A jeżeli będzie zielona i obślizła, to co, schowasz zdrowy rozsądek? Jak to później swojemu pieskowi wytłumaczysz? Hę? Przecież nawet jej nie tknie...
Ja po prostu oglądam co kupuję.
A Ty naprawdę żądasz spisania umowy kupując w mięsnym?
A Ty naprawdę żądasz spisania umowy kupując w mięsnym?
wartość tych zakupów wynosi ok 3 500 euro
Ktoś tu zaczyna być złośliwy i uszczypliwy... jeżeli ktos traktuje fiormę jak swój oprywatny folwark, to mozna wszystko, po co zamówienia?
wartość tych zakupów wynosi ok 3 500 euro
Przy takiej wartości u mnie umowa pisemna być musi - wynika to wyłącznie z procedury kontroli finansowej firmy...
tak myslałam...
dziękuję
Mam pytanie w sprawie umowy na dostawę art. spożywczych. Nasze zmówienia podzieliliśmy wg rodzajów, w żadnej grupie nie przekraczamy 14000euro (cała spozywka nie przekracza).
Chcemy podpisać umowę z dostawcą, który będzie miał w danym dniu najniższe ceny (zrobimy rozpoznanie cen na dony dzień). Problem polega na tym, że nie wiemy jak ustalić wartość umowy, wiedzac o tym, że ceny będą sie zmieniać.
Pomożcie proszę
Miałem podobne postępowanie, z tym, że na paliwo. Tam ceny zmieniają się jak w kalejdoskopie. W celu obliczenia ceny oferty wykonawca musiał podać ceny jednostkowe z poprzedniego miesiąca, za każdy dzień. Tzn.: wykonawca podaje ceny za kazdy dzień, sumuje je i dzieli np. przez 25 (liczba dni roboczych). W ten sposób masz uśrednioną cenę jednostkową, którą mnożysz np. przez ilośc kg, litrów, itp. W ten sposób uzyskasz cenę oferty. W umowie robisz zapis: Umowa obowiązywać będzie w okresie 12 miesięcy od daty zawarcia, chyba że całość dostaw wynikających z niniejszej umowy zrealizowana zostanie przed upływem tego terminu lub do wyczerpania kwoty przeznaczonej na realizację przedmiotu umowy. Czy troszkę pomogłem?
Acha, zrób zapis w umowie, że dostawa będzie rozliczana na podstawie obowiązujących w danym dniu cen tych produktów.
dzieki za pomoc wiem już więcej ale nadal jestem w lesie ;p
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc