1

Temat: dodatkowe środki

Jak postąpić, gdy mam jedną ofertę spełniającą warunki, ale droższą niż przeznaczone środki; szefostwo się ociągało, aż doszło do wniosku, że będą dodatkowe środki, ale procedury trochę trwają a kończy się termin związania ofertą. Zamierzam zwrócić się o zgodę na przedłużenie (art. 85 ust.2), ale mam wątpliwości co do kolejności działań - czy wybór oferty mogę ogłosić dopiero po potwierdzeniu otrzymania dodatkowych środków, czy już teraz? I czy w piśmie do wykonawcy przedstawiać uzasadnienie prośby o zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą?

2

Odp: dodatkowe środki

wyboru możesz dokonać gdy osoba/organ uprawniony do dysponowania/decydowania o środkach podejmie decyzję o zwiększeniu środków na ten cel i jeżeli uzyskasz taką decyzję przed upływem terminu związania ofertą to wysyłasz zawiadomienia o wyborze i nie musisz przedłużać terminy (patrz art.94 ust. 1a)

3

tak, ale ja nie mam pewności czy decyzja o zwiększeniu środków zostanie podjeta przed upływem terminu związania, więc chciałbym się zabezpieczyć; a zgodnie z art 85. ust. 2 o przedłużenie moge się zwrócić co najmniej na 7 dni przed upływem tego terminu, który w tym konkretnie przypadku upływa 29.08

4

Przedłuż zatem termin związania ofertą - nie masz wyboru.

5

c.d.
Nie możesz dokonac wyboru nie mając zabezpieczonych środków.

6

u mnie srodki miały być zwiększone, więc wezwałem do uzupełnienia dokumentów jednego z wykonawców, ostatecznie srodków nie zwiekszono i musze unieważnić postepowanie. tamten wykonawca nie dostarczył dokumentów.
Więc mam go wykluczyć i unieważnić postępowanie czy tylko unieważnić i już go nie wykluczać
nie trzeba żądać dukumentów skoro postępowanie ma być unieważnione ale wtedy gdy ządałem to miało być doprowadzone do końc
Jak myślicie wykluczać czy odrazu do kosza?

7

Jeżeli powiedział się A, trzeba powiedzieć B. Skro go wezwałeś, on nie uzupełnił dokuemntów, to go wykluczasz (art. 24.2.3) i odrzucasz jego ofertę jako złożoną przez wykonawcę wykluczonego z postępowania (art.89.1.5). Unieważniasz postępowanie z powodu nie wpłynięcia żadnej oferty nie podlegającej odrzuceniu (art.93.1.1). O braku środków już nie musisz pisać.

8

ok ale są jescze inne oferty też powyżej środków więc muszę unieważnić z powodu braku środków.

9

Zrozumiałem, że masz TYLKO JEDNĄ ofertę. Dokonujesz zatem wyboru najkorzystniejszej oferty i dopiero teraz możesz unieważnić z powodu braku środków.

10

Właściwie, nie powinieneś wzywać do uzupełnienia, skoro postępowanie i tak będzie unieważnione.

11

informacje o wykluczeniu tylko do wykluczonego czy do wszystkich?

co za syf z tymi zamówieniami!

12

Wszystkich (art. 92.1)

13

Wróć! Tylko do wykluczonego, przecież nie dokonałeś wyboru oferty. Informujesz tylko wszystkich o uniewaznieniu postępowania.