1

Temat: brak oznak życia oferenta ;/

Witam !
Mam pytanko co w takiej sytuacji gdy:
Przetarg nieograniczony - otwarcie 03.04.br
Wpłynęły 4 oferty, zawiadomienie o wyborze oferty oraz podpisaniu umowy wysłano dnia 16.04.br
Wykonawca nie zostawił ani adresu mailowego ani nr telefonu kontaktowego. Do dnia dzisiejszego nie skontaktował się celem podpisania umowy ani tez nie przysłał informacji o rezygnacji z podpisania umowy. Znalezione adresy mailowe i nr telefonu w internecie nie umożliwiły jakiegokolwiek kontaktu.
Dnia 02.05 - wysłałem za dowodem doręczenia umowę z prośba o podpisanie i kontakt ale ciągle nic. 
Co teraz?
- unieważnić postępowanie ? a jeśli tak na jakiej podstawie, a może
- wybrać kolejnego a tego potraktować że uchylił sie od podpisania

...najgorsze że  minął już termin związania z ofertą, umowy brak a prace czekają ;/

2

Odp: brak oznak życia oferenta ;/

Skoro wysłano umowy do podpisania i dalej nic a zawiadomienie o wyborze oferty odebrano, można sądzić że wykonawca się uchyla od podpisania umowy, w każdym razie można podpisać umowę z kolejnym jeżeli wyrazi chęć jej podpisania na warunkach z oferty.

3

Zawiadomienie o wyborze oferty wysłano ale zwrotki jeszcze nie mam, wszystkie wróciły za wyjątkiem tej, na poczcie mówili ze w tym tygodniu powinna wrócić albo zwrotka albo całe pismo.
Kolejny oferent napewno bedzie chętny na podpisanie po terminie zwłaszcza iż róznica miedzy nimi była około 20 zł ;/ a jest nam dobrze znany.

4

To jeszcze proponuję poczekać na zwrotkę.

5

Stan "uchylania się" od podpisania umowy nie może ograniczyć się do jednej próby kontaktu, proponuję sporządzić dodatkowo notatkę służbową o podejmowanych, nieskutecznych próbach kontaktu z wykonawców ... no i oczywiście sprawdzić raz jeszcze poprawność adresu na wysłanej przesyłce poleconej.

6

Słusznie, radas ma rację, należy dołożyć wszelkiej staranności w celu upewnienia się, że wykonawca nie ma ochoty na umowę. Należałoby wykazać uchylanie się od zawarcia umowy, następnie spróbować zawrzeć umowę z kolejnym, zaś na razie nie może być mowy o unieważnianiu.
Jednak cała sprawa moim zdaniem jest na tyle poważna, że radzę kolejne kroki konsultować  z oficjalnym doradcą, najlepiej na miejscu.

7

sprawa poważna ale co dalej, oficjalni doradcy nie mają tez do końca sprecyzowanej opinii co począć w temacie.
W piatek 11.05 wpłynęła zwrotka - z zawiadomieniem o wyborze oferty !! Niestety przesyłka nie została odebrana - adresata nie zastano ;/ Czyli poczty w ogóle nie odbiera.
Po-googlowałem i widzę iz wykonawca nie tylko mi sprawia problemy, w wielu przetargach startował i umowy nie podpisał.
Czy mogę teraz pomimo iż termin związania z oferta minął 03.05 i niemam przedłużonych ważności ofert, uznać iz uchyla się od podpisania umowy i podpisać umowę z kolejnym.

8

Ja uważam, że w tej sytuacji TAK, jeśli się uda podpisać, bo istotą zamówienia publicznego  jak sama nazwa wskazuje jest zamawianie (i to skuteczne) a nie certolenie z marudami i procedurami.

9

Zgadzam się z hubalem, dobrze radzi.

10

notatka sporządzona, nowe druki również, nowy wykonawca będzie lada moment podpisać umowę smile
Dziękuje smile