Piotrek napisał/a:Nora, ale się zapędziłaś!
Przeczytaj jeszcze raz:
Marko napisał/a:Wadium - czemu służy wszyscy wiedzą - zabezpieczeniu dla zamawiającego, że wykonawca w okresie związania ofertą podpisze umowe na warunkach wynikających ze złożonej oferty. Termin związania mija, wadium nie ma bo i po co ma być skoro wykonawca chce podpisać umowe na zasadach z 94.1a ? Wadium ma zastosowanie w okresie związania ofertą a nie po jego upływie IMHO protest jest ważny
Protest jest ważny!
Zwróć uwage na art. 46.1.1: Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, jeżeli upłynął termin związania ofertą.
A Ty byś chciała żądać nowego?
Piotrek, witaj, dawno do nas nie zaglądałeś, ale szczerze się cieszę, bo nawet apelowałam kiedys o Twój powrót.
Zwracam uwagę na ten zapis i nic nie wnosi w moje wątpliwości dotyczące wykazania interesu prawnego wykonawcy, którego oferta powinna być zabezpieczona wadium w przypadku wnoszenia przez niego środka ochrony prawnej, o czym przesądza przytoczony przez Marko art. 181 ust. 2a. Interpretuję go poprzez kwalifikację albo przedłużasz ważność wadium albo wnosisz nowe (dotychczasowe starciło moc w dniu...). Gwarantuje ten zapis ciągłość ważności wadium, ale co w sytuacji gdy ciągłośc zostanie przerwana przez instytucję 94 ust. 1a.
Chyba jestem zbyt zmęczona, albo ograniczona w rozumowaniu Pzp, ale nie pojmuję tego jednego wątku..., miłego weekendu może jak odpocznę, kto wie
nora