1 (edytowany przez radas 2012-05-11 09:16:46)

Temat: dramat podwykonawców na A2 odcinku C

Czy rzeczywiście gddkia ma wszystko w d.... ? Jestem ciekawy na ile jest to autonomiczna instytucja państwowa. Wzór dla zamawiających pewnie żadny albo co najmniej wątpliwy. Wczoraj w programie "Bliżej" na TVPINFO poruszony został problem generalnego wykonawcy (wybór w trybie z wolnej ręki) i podwykonawców odcinka A2 (dokończenie drogi po Chińczykach). Była relacja z jednej z podkomisji sejmowych ds. infrastruktury z udziałem przedstawicieli podwykonawców ... powiem szczerze dawno nie widziałem takich emocji. Faktycznie można powiedzieć, że podwykonawcy zostali na lodzie i NIKT NIC Z TYM NIE ROBI!

Poniżej (przypadkowy) link do zwiastuna programu (prowadzonego przez jeszcze bardziej przypadkowa osobę).
http://vod.gazetapolska.pl/1670-blizej-jan-pospieszalski

2

Odp: dramat podwykonawców na A2 odcinku C

Ogólnie dramat to co się dzieje, też oglądałem program, ale akurat nie wczoraj.

3

Myślę, że i tak to tylko czubek góry lodowej, w ciekawych czasach żyjemy, zobaczymy co będzie z wynikami z kontroli po EURO 2012 ...

4

autonomiczna instytucja państwowa ? taaa, nie ta bajka. wszystkie nasze instytucje są polityczne a stanowiska w nich obsadzane są na zasadzie piramidy.

poza tym czy po chińczykach do pracy zabrala sie firma sygnowana przez bylego premiera marciinkiewicza ?

5

Nic mi o tym nie wiadomo (...) ale o ile się orientuję to tryb wyboru wykonawcy był sprawdzany przez Prezesa UZP (nie wiem czy zgłosił zastrzeżenia do KIO, jak w przypadku budowy stadionu we Wrocławiu), ostatecznie jednak państwowe instytucje uznały tryb za właściwy i budowa ruszyła ... Więcej informacji o zachowaniu pozorów przez gddkia i historii budowy naszej A2: http://forsal.pl/artykuly/614905,a2_urwie_sie_w_wiskitkach_gddkia_walczy_o_utracona_twarz.html

6

Czym różnią się podwykonawcy na A2 od innych podwykonawców? To jest strukturalny problem ze skutecznością i szybkością egzekucji należności, a nie problem podwykonawców na A2.

7

Moim zdaniem przepisy KC w zakresie solidarnej odpowiedzialności inwestora i generalnego wykonawcy w wystarczającym stopniu zabezpieczają interesy podwykonawców jezeli chodzi o to od kogo mogą dochodzic tych należnosci. Identyfikuję natomiast wyjątkowo złą wolę zarówno gddkia oraz administracji rządowej w tym zakresie, przy uwzględnieniu naprawdę szczególnego przypadku (dlatego nie porównujmy tej sytuacji do problemów innych podwykonawców). Chowanie głowy w piasek zwykle źle się kończy ... zwłaszcza, że nikt nie chce za niego zapłacić podwykonawcom.