1

Temat: wezwac do uzupelnienia czy odrzucic

Przetarg PN poniżej progów unijnych. Usługa szkoleniowa. Zamawiający  żądał aby Wykonawca dołączył do oferty wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia. Wykonawca nie dołączył do  oferty wzoru zaświadczenia. Jak powinien postąpić w takiej sytuacji Zamawiający?

1.  odrzucić  ofertę Wykonawcy na podstawie art.89 ust.1 pkt.2 ?
2.  czy też wezwać Wykonawcę do uzupełnienia brakującego wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia na podstawie art. 26 ust 3

2

Odp: wezwac do uzupelnienia czy odrzucic

odrzucić

3

Nie rozumiem, dlaczego wzór?

4

Dobre pytanie.

Ja dodatkowo nie rozumiem PO CO?

5

A co, 87.2.3? Brak dokumentu stanowiącego  integralną część oferty to błacha omyłka podlegająca poprawieniu? Mam wątpliwości.

6

Nie odpowiem, bo nie rozumiem postępowania pytającego.

7

Ja też nie rozumiem dlaczego Zamawiający zadał wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, ale taki zapis w siwz wprowadził  i teraz ma problem co zrobić  mając dwie oferty : jedną z kompletem dokumentów, ważną zajmująca drugie miejsce w ocenie, drugą w której brakuje tylko wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia pomimo tego  zajmowała by pierwsze miejsce.

8

Przy szkoleniach finansowanych z EFS jest to wymóg nałożony przez UE, ponieważ wzór ten musi być zgodny z rozporządzeniem MEN.

9

ja wezwałbym do uzupełnienia

10

Co jest wymogiem nałożonym przez UE? Rozumiem, że chodzi o treść zaświadczenia?

Nie ma więc problemu, wystarczy zapis w SIWZ, że zaświadczenie ma być zgodne z odpowiednim rozp.

11

Można to załatwić zaświadczeniem, bądź zażądać wzoru. Osobiście zawsze żądam wzoru wtedy mam pewność, że jest zgodne z rozp. oraz że jest odpowiednio oznakowany zgodnie z wytycznymi unijnymi, ale nie oto pytał gojgo tylko o to czy odrzucić czy uzupełnić, ja bym uzupełniał.