1

Temat: warunek udziału - posiadania osób

jako spełnienie warunku posiadania osób zdolnych do wykonania zamówienia zamawiajacy ządał kierownika robót w specjalności konstrukcyjno - budowlanej, natomiast wykonawca przedstawił osobę w specjalności konstrukcyjno - inżynieryjnej w zakresie dróg..., czy te uprawnienia sa równowazne czy też nie ........

2 (edytowany przez Darek W. 2012-05-14 09:56:10)

Odp: warunek udziału - posiadania osób

Jeżeli obejmują te zakresy o co ci chodzi - to tak

3

Ale nie dołączył tych co chciał zamawiający - do  uzupełnienia więc

4

wykonawca załączył inne uprawnienia ja żądałam konstrukcyjno - budowlanych.... chyba że sa one odpowiednie na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów......., chociaż są one w zakresie dróg............

5

a czy osoba zatrudniona na umowe o dzieło może być pracown8ikiem własnym......

6

Może być pracownikiem własnym -

7 (edytowany przez hubal 2012-05-18 08:22:59)

mania napisał/a:

czy te uprawnienia sa równowazne czy też nie ........

Na pierwszy rzut oka to NIE, przy czym na etapie ofert raczej nie dociekamy i całkiem nie żądamy  uprawnień, zaś po  wyborze wątpliwości rozstrzyga nadzór budowlany plus właściwa izba.

8 (edytowany przez mania 2012-05-16 07:38:54)

tylko co dowodzi temu za są równoważne jak to udowodnić....

9

ja potrzebuję kierownika budowy do budowy boiska, a nie dróg.....

10 (edytowany przez radas 2012-05-16 10:07:45)

Słyszałem, że dawniej nie było tylu specjalizacji jak dziś. Domyślam się, że uprawnienia nie zostały nadane przed 1980 r. Poza tym zarówno drogi, jak i boisko to ta sama grupa obiektów budowlanych - budowle (zgodnie z prawem budowlanym), więc wydaje się, że uprawnienia są równoważne.

11

są to uprawnienia z 89 roku

12

Wydaje się, że jeszcze może mieć znaczenie to, czy będziecie budować boisko szkolne lub boisko służące do rekreacji, czy może coś jakieś inne. W pierwszym przypadku budowa nie jest aż tak okupiona rygorami ustawy pb, w tym nie wymaga się np pozwolenia na budowę i wszystkich konsekwencji, jakie się z tym mogą łączyć. Wydaje się, że ten argument, przy uwzględnieniu rodzaju boiska (boisko w skali mikro) powiększa szanse na uznanie uprawnień za wystarczające.

13

Mania, polecam również ciekawy artykuł na łamach PP 4/12 - wskazane tam zostały wyroki KIO, które zostały wydane w oparciu o podobny do przedstawionego przez Ciebie stan faktyczny (np. KIO 1731/11, KIO 1757/11, KIO/530/11). http://www.przetargipubliczne.pl/numery/kwiecien-2012/jak-potwierdzac-uprawnienia.html

14

mania napisał/a:

..., czy te uprawnienia sa równowazne czy też nie ........

Wychodzi na to, że nie są.
Przepraszam za wcześniejsze błędne wpisy.