1

Temat: jak należy oszacować

W ramach projektu unijnego gmina musi wyłonić nauczycieli w celu przeprowadzenia następujących zajęć: z języka angielskiego, logopedycznych, nauki gry na instrumentach, interdyscyplinarnych zajęć dydaktycznych.
Czy wartością szacunkową będzie suma tych wszystkich zajęć, czy mogę (powinnam) oszacować każde zajęcia oddzielnie???
Bardzo liczę na Waszą pomoc

2

Odp: jak należy oszacować

Mam podobny problem i się nad tym zastanawiam.
Łączenie matematyki z angielskim lub logopedią jest dla mnie trochę dziwne.

3 (edytowany przez Marta 2012-05-16 08:23:54)

hm przyłączam sie też bede miela takie zamówienie za miesiąc do zrobienia
do łączenia przekonuje mnie jedynie fakt że idzie to z jednego zadania unijnego-projektu

4

Według mnie nalezy sumować - przecież to ten sam rodzaj usługi.

5

Połączyć, tak bym zrobił.

6 (edytowany przez mateusz 2012-05-16 08:42:41)

Marcel napisał/a:

Połączyć, tak bym zrobił.

Mieliśmy już podobny projekt i łączyliśmy wszystkie zajęcia, ale dalej jest dla mnie dziwne łączenie matematyki z angielskim wink

7

Powiem tak że istnieją rozbieżna poglądy w tym temacie i należy do tego podejść indywidualnie, w celu określenia wartości zamówienia na wymienione usługi szkoleniowe musisz zsumować wartość wszystkich przewidzianych do przeprowadzenia zajęć szkoleniowych. Zamówienie może być udzielone zarówno jednorazowo z podziałem na części, jak i w postępowaniach odrębnych. To zależy od Twojej decyzji, która oczywiście powinna być uzasadniona konkretnymi okolicznościami.
Im więcej czynników wskazuje, że dane zamówienie jest jednorodne co do przedmiotu, można je z góry zaplanować, masz na nie zaplanowane środki w budżecie ? tym bardziej należy skłaniać się do wniosku, że zamówienie należy szacować łącznie.

8

ola2003 napisał/a:

gmina musi wyłonić nauczycieli

Należy wyjaśnić i rozróżnić 2 sytuacje:
a) czy gmina zamierza zatrudnić bezpośrednio pojedyncze osoby,
b) czy raczej wyłonić 1 wykonawcę, który udostępni takie osoby.
W przypadku b) oczywiście mamy 1 zamówienie i 1 wartość zamówienia.
W przypadku a) - biorąc pod uwagę okoliczność, że dowolna osoba fizyczna ma prawo zostać wykonawcą - moim zdaniem lepiej rozdzielić zamówienia, by nie ograniczać konkurencji.

9

podzielam opinie Hubala, podzielić na zadania ale szacować łącznie i przeprowadzić jedno postępowanie, chociaż dla mnie też nie logiczne jest łączenie matematyki + angielski smile
ale zachodzi tożsamość czasowa, podmiotowa bo są firmy, które  zajmują się szkoleniówką i mogą zrealizować zajęcia z ang, mat, itp,  oraz tożsamość przedmiotowa - usługa szkoleniowa,