1

Temat: warunek doświadczenia

Za spełnienie warunku posiadania wiedzy i doświadczenia zamawiający uzna udokumentowanie wykonania w okresie ostatnich 5 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, zgodnie ze sztuką budowlaną i prawidłowo ukończoną co najmniej 1 robotę, której przedmiotem było wykonanie placu zabaw, a wartość umowy/kontraktu była nie niższa niż 600 000 zł, Zamawiający uzna również za spełnienie warunku doświadczenie w wykonaniu w sumie dwóch robót na wartość nie niższą niż 600 000 zł.
Wykonawca wykazał posiadanie doświadczenia na wartość 850 000 zł, jednak w ramach zadania wykonano szereg innych prac np. prace ziemne, wykonanie nawierzchni ze sztucznej trawy, wykonanie trawnika boiskowego, wykonanie piaskownicy z betonu, wykonanie podłóg drewnianych i utrwalonych powierzchni oraz dostawa i montaz placów zabaw. W warunku udziału był zapis, ze wartość umowy lub kontraktu ma być w wysokości 600 000 zł. Czy moge uznać przedstawione powyżej doswiadczenie?

2

Odp: warunek doświadczenia

Takie prace często są po prostu integralną częścią zamówienia.

3

uważam że w tej sytuacji ratuje mnie, że w warunku udziału był zapis, ze wartość umowy lub kontraktu ma być w wysokości 600 000 zł, czyli nie jest napisane ze samych placy zabaw, chocia z jest to oferta najkorzystniejsza więc mam pewne obawy

4

Do uznania.

5

Marcel napisał/a:

Do uznania.

Przyłączam się do tej opinii.

6

radas napisał/a:

Przyłączam się do tej opinii.

Niezmiernie się cieszę wink

7

Ja również wink

8

mania napisał/a:

uważam że w tej sytuacji ratuje mnie, że w warunku udziału był zapis, ze wartość umowy lub kontraktu ma być w wysokości 600 000 zł, czyli nie jest napisane ze samych placy zabaw, chocia z jest to oferta najkorzystniejsza więc mam pewne obawy

?

9

Nie rozumiem wątpliwości. Przedmiotem umowy miało być (m.in.) wykonanie placu zabaw? Tak! Zamawiający nie wymagał aby przedmiot (wykonanej) umowy był tożsamy z przedmiotem zamówienia, nie wymagał zatem, że przedmiotem umowy miało być wyłącznie wykonanie placu zabaw. Warunek jest spełniony. Doświadczenie wykonawcy spełnia minimalne wymagania zamawiającego. Zamawiający uprawniony jest do żądania dokumentów, w tym referencji niezbędnych do przeprowadzenia procesu. Rozstrzygając metodą zero-jedynkową (spełnia-nie spełnia) ocena może być tylko jedna.

10

1. "wykonanie nawierzchni ze sztucznej trawy, wykonanie trawnika boiskowego, wykonanie piaskownicy z betonu, wykonanie podłóg drewnianych i utrwalonych powierzchni" to są elementy zagospodarowania działki czy terenu składające się na przyszły plac zabaw
2.  "oraz dostawa i montaż placów zabaw" tego zapisu nie rozumiem placu zabaw nie można przywieźć w teczce !!
chyba winno być dostawa i montaż urządzeń zabawowych
a dalej to jak radas

11

ok dzięki za utwierdzenie w przekonaniu