26

Odp: 4 pytania do badania ofert

Marcel napisał/a:

Jak już zabrałeś to po zawodachj.

a z czego to wynika, że jak już zabrałem to po ptakach? nie można zwrócić zatrzymanego wadium?

rozumiem, że jakby te wyjaśnienia złożył wykonawca w terminie jaki był wyznaczony na uzupełnienie dokumentów, to wtedy ewentualnie mógłbym się zastanawiać nad zwrotem?

27 (edytowany przez radas 2012-05-16 12:46:25)

No właśnie, byłeś warunkowo zobowiązany do zatrzymania wadium. Warunkiem było niewykazanie przez wykonawcę, że brak dokumentów wynika z przyczyn nieleżących po jego stronie. Wykonawca nie wykazał, a Ty byłeś zobowiązany do zatrzymania. Jeśli wyjaśnienia były na czas i byłyby wystarczające to o zatrzymaniu nie byłoby mowy.

28

To zatrzymanie wadium to wielka porażka nowelizacji ustawy, nie wiem jakie będą dalsze konsekwencje, jeżeli uważacie że trzeba oddać to po prostu oddajcie.

29

Marcel napisał/a:

To zatrzymanie wadium to wielka porażka nowelizacji ustawy, nie wiem jakie będą dalsze konsekwencje, jeżeli uważacie że trzeba oddać to po prostu oddajcie.

Marcel, ale co to znaczy "po prostu" w sektorze finansów publicznych (!) Na jakiej podstawe ma dokonać zwrotu?

30

Jeżeli nie zatrzymał zwraca (po prostu) to miałem na myśli, jeżeli zatrzymał to już po temacie, jak zresztą napisałem wcześniej.

31

wadium zostało zatrzymane bo wykonawca w wyznaczonym terminie nie złożył prawidłowego pełnomocnictwa ani nie udzielił wyjaśnień, że nie złoży z jakichś tam przyczyn.
wogóle olał wezwanie.

dopiero jak został poinformowany o zatrzymaniu wadium, to się obudził i zaczął przesyłać wyjaśnienia dlaczego nie był w stanie złożyć tego pełnomocnictwa.

32

Teraz to już na jego wyjaśnienia za późno.

33

ok. przyzwoitością jest odpowiedzieć wykonawcy na jego pismo.

co mam im odpisać? że czas na składanie wyjaśnień minął w dniu wyznaczonym na uzupełnienie dokumentów? że teraz nie mamy podstaw do zwrotu wadium? że wykonawca przystępujący do przetargu, powinien znać podstawowe przepisy ustawy Pzp i liczyć się z konsekwencjami ich nieprzestrzegania?

34

Jeżeli mam dodać kamyczek do ogródka to:
po pierwsze Szad popełnił błąd ponieważ nie pouczył Wykonawcy o tym ,że jeżeli nie uzupełni oferty to zabierze mu wadium, co nie wynika bezpośrednio z ustawy ale z kodeksu postępowania administracyjnego
po drugie Wykonawca się wytłumaczył - ja w takich sprawach konsultuję się z prawnikiem a to ,że zatrzymałeś wadium wcale nie znaczy ,że nie możesz go teraz oddać

35

Czy mysza mogłaby wskazać podstawę do zwrotu? Zamawiający zawsze może, ale czy wolno mu tak postąpić - oto jest pytanie!

36

może popełniłem błąd nie informując ich o możliwości zatrzymania wadium. pewnie jakbym poinformował to nie byłoby może tej całej sprawy.

z drugiej strony fakt, że nie wspomniałem o możliwości zatrzymania wadium, utrudnił wykonawcy złożenie w wyznaczonym terminie dokumentu lub wyjaśnień?

37

radas napisał/a:

Czy mysza mogłaby wskazać podstawę do zwrotu? Zamawiający zawsze może, ale czy wolno mu tak postąpić - oto jest pytanie!

podstawa do zwrotu to przeanalizowanie wyjaśnień i zdrowy rozsądek

38

podczas kontroli zdrowy rozsądek niestety rzadko jest spotykany

39

szad napisał/a:

może popełniłem błąd nie informując ich o możliwości zatrzymania wadium. pewnie jakbym poinformował to nie byłoby może tej całej sprawy.

z drugiej strony fakt, że nie wspomniałem o możliwości zatrzymania wadium, utrudnił wykonawcy złożenie w wyznaczonym terminie dokumentu lub wyjaśnień?

1. możliwe ,że tak
2. nie utrudnił, ale wykluczenie wykonawcy ( mam nadzieję ,że nie 1) nie zrobiło na nim wrażenia bo nie było bata

40

szad napisał/a:

proszę poczytać jaka była idea tego przepisu - w skrócie ukrócenie zmowy wykonawców a nie zabieranie pieniędzy bo tak napisano

41

szad napisał/a:

Zgadzam się w całej rozciągłości. Przecież wiadomo, że wolno tylko to na co przepis pozwala i nie obowiązuje zasada co nie jest zakazane, jest dozwolone. Zamawiający nie jest zobowiązany do sprawiedliwego prowadzenia procesu, tylko do prowadzenia procesu zgodnie z prawem. Zwrot wadium w omawianym przypadku będzie naruszeniem dyscypliny finansów publicznych.

42

podczas kontroli zdrowy rozsądek to podstawa

43

myszy1953 napisał/a:

podczas kontroli zdrowy rozsądek to podstawa

Jasne, co nie zmienia faktu, że kontrola zawsze prowadzona jest pod względem legalności ...

44

Marcel napisał/a:

Hmm, ja tam zawsze byłem przeciwny do zabierania wadium..... .

Ja też i przegrane 3 procesy sadowe

45

myszy1953 napisał/a:

2. nie utrudnił, ale wykluczenie wykonawcy ( mam nadzieję ,że nie 1) nie zrobiło na nim wrażenia bo nie było bata

wykonawca był na dalszej pozycji pod względem ceny.
nie został wykluczony bo pełnomocnictwo nie jest dokumentem potwierdzającym spełnianie warunków. oferta wykonawcy została odrzucona na podstawie 89.1.8

46

z zarzutem bezpodstawnego wzbogacenia

47

szad napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

wykonawca był na dalszej pozycji pod względem ceny.
nie został wykluczony bo pełnomocnictwo nie jest dokumentem potwierdzającym spełnianie warunków. oferta wykonawcy została odrzucona na podstawie 89.1.8

racja, racja oferta odrzucona    big_smile

48

myszy1953 napisał/a:

z zarzutem bezpodstawnego wzbogacenia

mi nie zależy na tej kasie. chce postąpić tak, żeby RIO nie miało zastrzeżeń.
a radcy prawni też mają dylemat.

49

dlatego tak jak napisałam wyżej każdą taką sprawę należy przeanalizować z radcą prawnym

50

gorzej jak sam radca nie jest pewny