1

Temat: podwykonawca

wykonawca wskazuje w ofercie, część którą zamierza powierzyć podwykonawcy.
podwykonawca nie składa oświadczenia 24.1 o braku podstaw do wykluczenia
Wzywam do uzupełnienia.
Uzupełnienia brak (wykonawca był najdroższy więc pewnie nie chciało mu się uzupełniać)

Mam ofertę odrzucić jako niezgodną z SIWZ czy mam wykluczyć bo nie wykazali spełniania warunków udziału w postępowaniu ??

2

Odp: podwykonawca

Warunki w 24.1 są warunkami podmiotowymi, więc powinienem wykluczyć oferenta ?

3 (edytowany przez obelix 2012-05-17 10:59:05)

to podwykonawca musi załączać do oferty oświadczenia, jeśli został wymieniony jako ten, któremu powierzone zostanie część realizacji zamówienia ?

4

Spoko, doczytałem się, już wszystko wiem smile dzięki

5

o matko ani jedno ani drugie , skąd takie pomysły podwykonawca nie jest WYKONAWCĄ , obowiązkiem wykonawcy jest wskazać jakie roboty będzie wykonywał podwykonawcami i nie musi ich ujawniać na etapie składania oferty , po podpisaniu umowy o ile wygra musi przedstawić umowy z takowymi

6

Chyba, że chodzi o  sytuację w której Wykonawca korzysta z potencjału  np. doświadczenia i wykazuje że podmiot udzielający będzie brał udział w wykonywania zamówienia jako podwykonawca.
Zamawiający może zadać dokumentów z par 2 rozporządzenia żądał dokumentów potwierdzających- oczywiście jeśli zaznaczył to wcześniej w ogłoszeniu i  SIWZ

7

tak jak Doris może żądać ............. tylko po co jak można cały przetarg < progu na oświadczeniach zrobić

8

Decyzja ta należy  do Zamawiającego. Jeśli podjął decyzję, że żąda dokumentów to teraz tego nie uniknie...

9

Już tłumaczę, sytuacja wygląda następująco:
Wykonawca polega na potencjale osób trzecich.
Zamawiający żądał oświadczenia pisemnego zobowiązania podmiotu trzeciego do realizacji zamówienia oraz oświadczenia tego podwykonawcy, że nie podlega wykluczeniu art 24.1.
Brak jest oświadczenia podwykonawcy i nie zostało dostarczone.
Podejrzewam, że olano sprawę ponieważ wykonawca wiedział, że jest najdroższy