1

Temat: zamówienie z wolnej ręki, zapytanie o cenę.

Cześc wszystkim.
Jestem zamawiającym o 1,5 miesiąca i jeszcze jestem cieniutki jak polsilver. Mam do was pytanie?
Kiedy stosujemy zamówienie z wolnej ręki a kiedy zapytanie o cenę? Od jakich do jakich kwot? Nie mamy regulaminu wewnętrznego? Za odpowiedz serdeczne dzięki. Pozdrawiam.

2

Odp: zamówienie z wolnej ręki, zapytanie o cenę.

Chyba masz ustawę? Zamówienie z wolnej ręki mozna stosować na zasadach opisanych w art. 67. Zapytanie o cenę opisuje Oddział 6 ustawy. Obydwa rtyby stosujesz powyżej wartości 14000 euro (61.418 zł netto). Poniżej 14000 euro nie stosujesz przepisów ustawy.

3

Dzieki Jacek.

4

Proszę

5

Jacku miałbym do ciebie jescze jedno pytanie. Napisałeś mi że tryb z wolnej ręki stosuje sie powyżej 14 tyś. Widziałem ostatnio taki przeypadek w pracy. Był remont ulicy za 23 tyś. złotych. Od radcy prawnego przyszła umowa w której było napisane że jest z wolnej ręki. Nie wiem czy on sie mylił czy po prostu roboty do 14 tyś. euro też się nazywa że jest to z wolnej ręki. I jeszcze jedno pytanie: czy w tym trybie z jaką min. ilością osób mogę negocjować?

6

adamos napisał/a:

I jeszcze jedno pytanie: czy w tym trybie z jaką min. ilością osób mogę negocjować?

Przy wolnej ręce negocjacje prowadzi sie z JEDNYM. Patrz art. 66. Czyli ilość minimalna tongue.