1 (edytowany przez grot 2007-08-22 18:52:43)

Temat: oszacowanie wartości pełnienia nadzoru inwestorskiego

proszę o podpowiedż,
jaki jest sposób na wyliczenie (oszacowanie) ndzoru inwestorskiego robót budowlanych. Wiem że jednym ze sposobów jest % wartości szacunkowej robót budowlanych. Ale jaki?, Jest chyba też wyliczenie ze wzoru, czy moze mi Ktoś wskazać odpowiednie zasady?, rozporządzenia?
Ja oszacowałem na 2,3% (kubatura, wszystkie instalacja, przyłącza) nadzór pełnobranżowy, czy to dużo?

2

Odp: oszacowanie wartości pełnienia nadzoru inwestorskiego

myślę że dużo ale to wszystko zależy od wielkości zadania inwestycyjnego . przy dużych inwestycjach % maleje nawet do 1%
szacowanie wartości nadzoru odbywa się procentowo a wysokość procentu ustala sie w oparciu o rynek

3

Ja szacuję nadzór opierając się o ceny jakie są w moim regionie. Kształtują się od 1% przy dużych inwestycjach do 2,5 - 3% przy małych.
Jeżeli jest mała inwestycja to biorę max 3% aby nie zaniżać szacunku a co za tym idzie zastosować odpowiedni tryb
a przy dużych inwestycjach biorę średni 2%.
Jak nie patrząc obecnie najczęściej będziemy nie stosować ustawy bo szacunek nie przekroczy 14tys.euro

4

szacunek oparłem na Środowiskowych Zasadach Wyceny Prac Projektowych 2006 obliczając jednostki nakładu pracy (j.n.p.) dla jednej roboczodnówki inspektora, może dlatego szacunek obliczyłem "aż" 2,3%, choć de fakto dałem 1,6%.