1

Temat: Inna omyłka

Witam.

Mam pytanie odnośnie innych omyłek.

W jednej ofercie w jednym pakiecie, są 3 błędy pol. na niezgodności z siwz. 2 błedy  mogę poprawić jako inne omyłki a 1 nie kwalifikuje się.
Mam poprawić te 2 omyłki pisać do wykonawcy a później i tak odrzucić ofertę? Jak prawidłowo postąpić?

pozdrawiam

2

Odp: Inna omyłka

Po co chcesz poprawiać jak i tak odrzucisz?

3

Masz rację.

4

Bitter napisał/a:

Masz rację.

Ja uważam, że nie ma racji.

5

a ja uważam jak Apollo w ustawie pisze poprawia !!! a więc poprawiasz,  a ta trzecia  omyłka  to JAKA? moze wogóle dyskwalifikuje ofertę

6

Apollo napisał/a:
Bitter napisał/a:

Masz rację.

Ja uważam, że nie ma racji.

Apollo, zejdź na ziemię, nie czas żałować róż, gdy płoną lasy ...

7

radas !!! w ustawie jedynie jest sytuacja ,że nie wzywasz do uzupelnienia jak masz ofertę odrzucić a zgodnie z art.87 ust.2 ( obligatoryjnie) należy omyłki poprawić i czekać trzy dni - niestety

8

myszy1953 napisał/a:

radas !!! w ustawie jedynie jest sytuacja ,że nie wzywasz do uzupelnienia jak masz ofertę odrzucić a zgodnie z art.87 ust.2 ( obligatoryjnie) należy omyłki poprawić i czekać trzy dni - niestety

i właśnie o taką sytuację chodzi patrz post 1 wink

9

doris233 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

i właśnie o taką sytuację chodzi patrz post 1 wink

o jaką sytuację chodzi? z postu 1
post 1 to sytuacja art.87
a tę co opisałam 26

????????????????

10

Bitter napisał/a:

Witam.

Mam pytanie odnośnie innych omyłek.

W jednej ofercie w jednym pakiecie, są 3 błędy pol. na niezgodności z siwz. 2 błedy  mogę poprawić jako inne omyłki a 1 nie kwalifikuje się.
Mam poprawić te 2 omyłki pisać do wykonawcy a później i tak odrzucić ofertę? Jak prawidłowo postąpić?

pozdrawiam

mogłbyś zaspokoić moją ciekawość i opisać w kilku słowach te 3 błędy ze wskazaniem, które kwalifikują się do poprawy ?

11

otóz to !!

12 (edytowany przez Marcel 2012-05-17 12:30:25)

Sprawa oczywiście wymaga podejścia indywidualnego do każdego zamówienia,
np. omyłka rachunkowa:
Ustawodawca nie dopuścił w ustawie żadnego odstępstwa od reguły, jaką jest konieczność dokonania przez zamawiającego poprawy wszystkich rodzajów omyłek. Nie jest więc możliwa rezygnacja z poprawienia omyłki rachunkowej, w przypadku kiedy oferta i tak podlega odrzuceniu, nawet jeżeli w Twojej ocenie pozostawienie jej bez poprawy nie będzie miało wpływu na wynik postępowania.
W niektórych przypadkach ustawodawca rzeczywiście, ze względu na ekonomikę postępowania, zezwolił zamawiającemu na odstąpienie od dokonania pewnych czynności związanych z badaniem i oceną ofert, w przypadku gdyby mimo ich dokonania oferta i tak podlegała odrzuceniu. Wówczas jednak wyraźnie dopuścił możliwość takiego odstępstwa w ustawie. Przykładem jest tu dyspozycja art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, zgodnie z którym zamawiający może odstąpić od wezwania wykonawcy do złożenia wymaganych oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu lub pełnomocnictw, jeżeli mimo ich uzupełnienia oferta wykonawcy i tak podlegałaby odrzuceniu.
Bitter natomiast pisze o niezgodności z SIWZ a więc jak dla mnie sprawa jest jasna.

13

ale nam chodzi tylko o opisanie 2 omyłek podlegających ewentualnej poprawie.
sytuacja sytuacji nie jest równa, więc zastanawia mnie zawsze, kto jaką omyłkę uznaje za możliwą do poprawienia, omyłkę niepowodujacą istotnych zmian w treści oferty

14

Leki "
1 błąd : źle przeliczona ilość opakowań - po poprawieniu zmiana ceny minimalna w stosunku do wartości oferty, pozycja wykonawcy w rankingu bez zmian - do poprawy moim zdaniem

2 błąd w opisie zaoferowanego artykułu wykonawca oferuje artykuł zgodny z siwz- wskazał nazwę handlową która to potwierdza , także rozmiar,  ale popełnił malutki błąd podczas przepisywania naszego opisu odnośnie ilosci w opakowaniu.

3 błąd - wykonawca oferuje lek w innej dawce niż była określona w siwz - potwierdza to nawet nazwa handlowa zaoferowanego leku. Nie do poprawienia.

15

a dla mnie nie jest jasna bo nie napisać o jaką omyłkę chodzi i która omyłka jest niepoprawialna?

16

No i wszystko już jasne.

17

Bitter zna się na lekach -nie dyskutuję więcej i wszystko byłoby jasne gdyby to napisał w 1 post    smile

18 (edytowany przez Apollo 2012-05-17 13:02:57)

Marcel napisał/a:

No i wszystko już jasne.

Co takiego jest tu jasne?
Skoro mamy do czynienia z jedną (a tak napisał Bitter), tą samą ofertą, w której występują 3 błędy, z których 2 kwalifikują się do zastosowania art. 87.2.3, a 3 upoważnia do odrzucenia oferty na podstawie art. 89.1.2 - to powinieneś przed odrzuceniem skorzystać z dyspozycji art. 87.2.3!

19

jasne jest ,że do odrzucenia ! resztę swoich postow pozostawiam bez zmian

20

I żeby już było wszystko jasne - korzystasz z art. 87.2.3 w ramach tych omyłek, które kwalifikują się do poprawienia, a więc w tym konkretnym przypadku - błąd nr 1 i 2!

21

A jaki jest tego sens, prócz tego że ustawa mówi że poprawia się, te poprawki niczego nie zmienią!

22

Marcel napisał/a:

A jaki jest tego sens, prócz tego że ustawa mówi że poprawia się, te poprawki niczego nie zmienią!

A chociażby taki, że w razie uwzględnienia odwołania na odrzucenie z art. 89.1.2 nie będziesz już musiał poprawiać tzw. innej omyłki. Poza tym, jak słusznie zauważyłeś, ustawa tak stanowi. 
Podam taki przykład: Oferta liczy 10 stron - idąc twoim tokiem rozumowania, to w momencie znalezienia  na 1 stronie uchybienia kwalifikującego do odrzucenia oferty nie muszę już w ogóle przeglądać pozostałych stron, bo oferta i tak podlega odrzuceniu z powodu uchybienia na stronie 1. Marcel , nie tędy droga!

23

Apollo nie jest to tak do końca, lecz nie powiem że nie masz też racji.

24

Dla świętego spokoju poprawię to co można.

25

Marcel napisał/a:

Apollo nie jest to tak do końca, lecz nie powiem że nie masz też racji.

Ja nie zgadzam się z tym, aby zamawiający poprawiał coś, co i tak nie będzie miało znaczenia w obliczu dyskwalifikacji oferty. W przypadku uwzględnienia odwołania (jeżeli okaże się że oferta nie podlegała odrzuceniu), zamawiający i tak będzie musiał ponownie zbadac i ocenić, więc co za różnica czy zrobi to wcześniej, czy później. Konstrukcja art. 89.1.2 jest taka, że zamawiającemu wolno odrzucić ofertę niezgodną z trescią siwz, o ile przepis o poprawieniu innej omyłki w ofercie niezgodnej z siwz nie będzie miał zastosowania. W omawianej sytuacji nie można zastosować 87.2.3 więc mamy wolną drogę do odrzucenia. Cóż złego jest w tym, że w przypadku błędu (nawet na pierwszej stronie oferty) dyskwalifikującego ofertę (wielbłąda) nie zwracamy już uwagi na inne błędy czy omyłki?