1

Temat: Przetarg unijny a żądane dokumenty

Pomóżcie proszę, nie zażądałam przy Przetargu unijnym wypisu z KRK. Jakie z tego mogą być konsekwencje ? Otwarcie ofert mam 11 czerwca, poprawiać to czy sobie mogę odpuścić ? A jeżeli poprawię to o ile dni mam przesunąć termin ?

2

Odp: Przetarg unijny a żądane dokumenty

Teraz widzę, że nie zażądałam również informacji z banku potwierdzającej wysokość posiadanych środków ani opłaconej polisy OC. Czy żąda się i tego i tego czy wystarczy np. sama polisa ?

3

Oj, oj, póki co to sprostować, a poza tym co do terminu to art.12a.

4

A więc dok. z par.1, tylko te niezbędne adekwatnie do zamówienia, z par.2 wszystkie.

5

A w SIWZ jak stoi?

6

bez względu na to cvo stoi w siwz musisz żądać : KRS , ZUS, US, KRK 2x dla osób i firmy musisz wyslać korektę ogłoszenia i przedłużyć termin zgodnie z art. 12a 1) a zmianę umieścić niezwlocznie po zamieszczeniu na stronie i w siedzibie

7

To że musi żądać - bezdyskusyjne. Ale czy musi o tym pisać w ogłoszeniu. Mam wątpliwości - przeczytaj art. 41 i powiedz mi gdzie jest napisane, że muszę zamieścić informację o dokumentach?

8

Polecam zapoznać się z Art. 25 ust. 1

9 (edytowany przez Apollo 2012-05-23 11:24:12)

MIRAS napisał/a:

To że musi żądać - bezdyskusyjne.

To nie jest takie oczywiste, wszak nie wiemy co jest przedmiotem zamówienia?
A informacji o dokumentach nie trzeba zamieszczać w ogłoszeniu - wystarczy siwz.
A co do art. 25.1 - to polecam artykuł w kwietniowym MZP - "Spór o dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu".

10

derdnik napisał/a:

Polecam zapoznać się z Art. 25 ust. 1

Przepis ogólny, odnosi się do innych trybów. Jeszcze raz przestudiuj przepis szczegółowy 41 odnoszacy się do PN.

Ps.

Porównaj go z innymi przepisami odnoszacymi się do poszczególnych trybów, w zakresie treści ogłoszenia.

11

Apollo napisał/a:
MIRAS napisał/a:

To że musi żądać - bezdyskusyjne.

To nie jest takie oczywiste, wszak nie wiemy co jest przedmiotem zamówienia?.

To, co jest przedmiotem zamówienia - akurat jest bez znaczenia dla żądania dokumentów dotyczacych podmiotu, na okoliczność potwierdzenia że nie podlega on wykluczeniu.

12

W ustawie jest taki art. 5.1 ...

13

...dobre    lol

14

A co cię tak rozbawiło?

15

Twoja filuteria... Pozdrawiam

16

Przedmiotem zamówienia jest dostawa wyrobów betonowych.  No a jak nie zażądam tego KRK  to czy oprócz kontroli ktoś mi może zaszkodzić ?

17

MIRAS napisał/a:

Uważasz, że w przetargu unijnym (usługa niepriorytetowa) mam obowiązek żądać KRK?

18 (edytowany przez MIRAS 2012-05-23 11:59:09)

Apollo napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Uważasz, że w przetargu unijnym (usługa niepriorytetowa) mam obowiązek żądać KRK?

Oczywiście że NIE. Masz całkowitą rację. Chodzi mi tylko o to, że wyciągasz wyjątki od reguły, a forum służy - co do zasady - do omawiania przypadków typowych i na tym się koncentrujemy. Krótko, szybko i na temat. Z góry założyłem (zresztą słusznie), że mamy z takim przypadkiem doczynienia.

19

marta566 napisał/a:

Przedmiotem zamówienia jest dostawa wyrobów betonowych.  No a jak nie zażądam tego KRK  to czy oprócz kontroli ktoś mi może zaszkodzić ?

Żądałaś w SIWZ?

20

Sorry Miras, ale od ciebie oczekiwałbym bardziej profesjonalnego podejścia. Forum nie służy do omawiania przypadków typowych (to nie studia), tylko przypadków konkretnych - i właśnie z takim mamy tu do czynienia. A to, iż założyłeś z góry, że nie mamy do czynienia z usługą niepriorytetową i trafiłeś, to czysty przypadek (takie 50%). Równie dobrze mógł to być przetarg na właśnie taką usługę, a wówczas twoje "bezdyskusyjnie" traci na wartości.
Również pozdrawiam!

21

Apollo napisał/a:

1. Sorry Miras, ale od ciebie oczekiwałbym bardziej profesjonalnego podejścia. 2. Forum nie służy do omawiania przypadków typowych (to nie studia), tylko przypadków konkretnych - i właśnie z takim mamy tu do czynienia. 3. A to, iż założyłeś z góry, że nie mamy do czynienia z usługą niepriorytetową i trafiłeś, to czysty przypadek (takie 50%).

1. Dzięki.
2. Konkretnych owszem, ale ze względu na ograniczenia komunikacji za pomocą forum nie zawsze da się ugryść dany temat z każdej strony, o wszystko dopytać, wszystko wyjasnić (np. http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9787)... i nie wierzę że odpowiedź na pytanie zaczynasz od pytania: usługa czy dostawa? jeśli usłga to priorytetowa czy nie? etc.
3. Korekta: 90%

22

Ja się zgadzam z Mirasem ale jest jedno ale  jak już się dokumenty wymieniło w ogłoszeniu to powinny się zgadzać z tymi w SIWZ co by wykonawców w błąd nie wprowadzac.  Ale pominięcie nie jest przestępstwem tylko takie są przyjęte zasady. A do poczytania co dla niektórych troszkę:

Zdaniem KIO (w PN) nic nie szkodzi:
Uchwały KIO: z dnia 23 grudnia 2010 r., sygn. KIO/KU 103/10; z dnia 14 stycznia 2011 r., sygn. KIO/KU 108/10; z dnia 5 maja 2011, sygn. KIO/KU 35/11; z dnia 25 maja 2011 r., sygn. KIO/KU 47/11; z dnia 9 września 2011 r., sygn. KIO/KD 67/11; z dnia 19 lipca 2011, sygn. KIO/KU 53/11.
Wyroki KIO: z dnia 10 listopada 2010 r., sygn. KIO/UZP 2352/10; z dnia 23 maja 2011 r., sygn. KIO 1010/11.

Zdaniem prezesa jednak szkodzi. Tylko zgodnie z prawem nie trzeba w ogłoszeniu zamieszczać dokumentów o których mowa powyżej.

23

Nie zażądałam w SIWZ wypisu z KRK ani też ubezpieczenia OC ani informacji banku potwierdzającej wysokość posiadanych środków. Bardzo proszę o odpowiedź czy muszę jeszcze zażądać tych wszystkich 3 dokumentów  czy wystarczy np. tylko KRK ? W ogłoszeniu jak będzie trzeba tez sprostuję więc tę kwestię zostawmy.

24

Dokumenty par 1 ust.1 rozporządzenia - jeśli postawiłaś warunek to żądasz odpowiedniego dokumentu potwierdzającego spełnienie warunku.
-par. 1 ust. 2 wszystkie obowiązkowe

25

Ja wiem, że jak postawiłam warunek to żądam, mnie chodzi o to że jak nie zażądałam ani w SIWZ ani w ogłoszeniu: wypisu z KRK to czy to jest przestępstwo i co mi za to grozi ?