1

Temat: jaka podstawa?

Oferta złożona wspólnie przez dwie firmy, brak pełnomocnictwa z art. 23.2, oprócz tego brak dokumentów potwierdzających spełnianie warunków. Jednym pismem wezwałem wykonawców do złożenia pełnomocnictwa i dokumentów, wykonawcy nic nie uzupełnili. Wadium nie było.
Na jakiej podstawie ofertę odrzucić?  Czy 89.1.8 w związku z 23.2 będzie ok?
A co z wykluczeniem wykonawców 24.2.4 ?

2

Odp: jaka podstawa?

Jeżeli nie spełnili warunków udziału to wykluczenie.
http://www.portalzp.pl/opinie-prawne-i-interpretacje/zakres-dokumentow-jakie-moze-przedstawic-wykonawca-na-potwierdzenie-spelniania-warunkow-podmiotowych-art-26-ust-2b-ustawy-pzp-238701

3

No tak, ale przede wszystkim nie wypełnili ustawowego obowiązku ustanowienia pełnomocnika.

4

Czy odrzucić, czy wykluczyć - poczekaj na odpowiedzi innych wink

5

Odrzucić, 89.1.8

6

Marcel napisał/a:

Odrzucić, 89.1.8

Marcel, podpowiesz na które przepisy KC się powołać?

7

104 KC ale również pasuje 99.

8

Dzięki

9

Wg mnie wykluczyć a ofertę uznać za odrzuconą.

10

Oj, nie, nie w tym wypadku.

11

Odrzucić

12

Marcel napisał/a:

Oj, nie, nie w tym wypadku.

Pełna zgoda.

13 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2012-05-23 13:15:59)

To jeszcze mi wytłumaczcie dlaczego oferta ma być odrzucona.

Wg mnie najpierw dokonujemy oceny podmiotowej oferty - a więc sprawdzamy czy wykonawca może wziąć udział w postępowaniu. Skoro nie uzupełnili dokumentów potw. spełnianie warunków, to moim zdaniem trzeba ich po prostu wykluczyć i brak pełnomocnitwa jest tu jakby drugorzędny.

Z treści posta autora tematu nie wynika że mamy do czynienia z sytuacją że np nie wiemy kto jets uprawniony do podpisania oferty wspólnej - > być może podpisali ją wszyscy umocowani przedstawiciele obydwu firm ubiegających się o zamówienie.

14

Uważam, że brak pełnomocnictwa i nieuzupełnienie go na wezwanie zamawiającego nie jest drugorzędne. Trudno oceniać wpełnienie warunków udziału wykonawcy w procesie, jeżeli w ogóle nie dochodzi do skutecznego udziału, albowiem złożenie oferty (wyrazenie woli) nie tylko jest bezskuteczne ale jest niewazne z mocy samego prawa. Twoja opinia jest jednak bardzo cenna, bo można się zastanawiać, co by było gdyby wadium (inaczej niż w omawianym przypadku) zostało wpłacone. Wydaje się, że zamawiający nie będzie miał większego wyboru i żeby zatrzymać wadium, konsekwentnie wykluczy wykonawcę. W omawianym przypadku wydaje się, że zamawiający ma większe pole do popisu.

15

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Wg mnie najpierw dokonujemy oceny podmiotowej oferty - a więc sprawdzamy czy wykonawca może wziąć udział w postępowaniu. Skoro nie uzupełnili dokumentów potw. spełnianie warunków, to moim zdaniem trzeba ich po prostu wykluczyć i brak pełnomocnitwa jest tu jakby drugorzędny.

No to niezła teoria.

16

Marcel, teoria jak teoria. to jest forum i między innymi służy temu żeby pogłębiać więdzę lub korygować błędne podejście. Więc zamiast pisać złośliwe komentarze, mógłbyś mi wyjaśnić i rozwiać moje wątpliwości.

17

Kamilu najpierw trzeba sprawdzić czy osoba podpisująca miała do tego prawo. Jeśli nie jest osoba uprawnioną to nie mogła podpisywać dokumentów, składać oferty.
Zobacz  w KC jakie są skutki działania bez umocowania.
Więc jak chcesz oceniać Wykonawcę jeśli osoba podpisująca nie może reprezentować woli Wykonawcy?

18

Kamilu, temat był już wałkowany kilka razy, trzeba po prostu poszukać.

19

Temat z inspiracji opinią Kamila uważam za niewyczerpany. Zachodzi ciekawa sytuacja w przypadku zbiegu kilku podstaw do eliminacji wykonawcy z procesu. Zgodnie z wyrokiem KIO 2096/11, wydaje się, że to do zamawiającego należy wybór podstawy z której będzie strzelał do wykonawcy. "W razie zbiegu kilku podstaw wykluczenia lub  lub odrzucenia wykonawcy nie mogą domagać się od zamawiającego, by wykluczył ich lub odrzucił złożoną przez nich ofertę tylko na podstawie niektórych spośród zaistniałych przesłanek. Rozdzielenie etapu wykluczenia z postępowania i odrzucenia ofert występuje jako zasada w postępowaniach dwuetapowych, jednak w przypadku takich tybów co do zasady nie dochodzi do złożenia oferty przez wykonawcę uprzednio wykluczonego (w przeciwnym razie, zajdzie zastosowanie przepis art. 89ust. 1 pkt 5 pzp), a jedynie wyjątkowo może dojść do wykluczenia oferty na etapie badania i oceny ofert."

Wydaje się, że w takich samych stanach faktycznych zamawiający (brak pełnomocnictwa) - wedle swojego uznania - może eliminować wykonawców na wybranej przez siebie podstawie w zależności od tego, czy przed złożeniem wykonawca wniósł wadium (wtedy wykluczenie), czy też nie wnosił takiego wadium, bo nie było wymagane (wtedy odrzucenie). Taka dowolność w doborze podstaw spowodowana jest absurdalnym przepisem art. 46 ust. 4a pzp.