Temat: Pilne Polisa OC!
Warunkiem udziału w postępowaniu na ochronę jest Polisa nie mniej niż 1 000 000 zł oszacowana wartość zamówienia to niecałe 200 000 zl ,czy Zamawiający może postawić taki warunek odnośnie polisy? Jaki przepis to reguluje?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Warunkiem udziału w postępowaniu na ochronę jest Polisa nie mniej niż 1 000 000 zł oszacowana wartość zamówienia to niecałe 200 000 zl ,czy Zamawiający może postawić taki warunek odnośnie polisy? Jaki przepis to reguluje?
zdrowy rozsądek chyba to reguluje
ścisłe proporcje masz przy wadium i zabezpieczeniu należyt. wykon. umowy
Wszystko adekwatnie do wartości zamówienia, ale nie tylko, również analiza zamawiającego o ewentualnie poniesionych szkodach powinna wpłyną na ustalenie wartości polisy, jeszcze jedno polisa nie służy tylko odszkodowaniu a na etapie postępowania również jako zdolność finansowa i ekonomiczną wykonawcy
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5750
1) Wszystko adekwatnie do wartości zamówienia,
2) ale nie tylko, również analiza zamawiającego
3) o ewentualnie poniesionych szkodach powinna wpłyną na ustalenie wartości polisy,
4) polisa nie służy tylko odszkodowaniu a na etapie postępowania
5) również jako zdolność finansowa i ekonomiczną wykonawcy
1) Mogę się zgodzić (art.22.4)
2) tak, myśleć trzeba zawsze
3) ale w tym przypadku NIE W TYM KIERUNKU!!!
4) trudno się zgodzić, bo to niezgodność z przepisem, z postu 1 wynika, że chodzi wyłącznie o warunek udziału (nie mylić z ubezpieczaniem zamawiającego czy przedmiotu zamówienia)
5) nie również, lecz WYŁĄCZNIE
W sumie #3 jest mylący i to mocno.
Zaś warunek #1 mocno przesadzony, to chyba przyzna każdy sędzia.
Polecam ponownie art.22.4.
Moim zdaniem żądanie takiego dokumentu przez zamawiającego jest nieuprawnione. Powiem więcej, zastanawiałbym się nad odwołaniem się od takiego opisu oceny spełnienia warunku udziału. Według mnie:
1) suma ubezpieczeniowa jest nieadekwatna
2) i 3) ubezpieczenie działalności wykonawcy przy ocenienie spełnienia warunków jest iluzoryczna - polisa oc nie zabezpiecza realizacji zamówienia
4) posiadanie ubezpieczenia (aktualnego w dniu składania ofert) może (nie musi) potwierdzać wyłącznie zdolności ekonomiczne.
z polisą zawsze są problemy, lepiej nie żądać jej jako jednego z warunków, a zawrzeć zapis, iż będzie wymagana dopiero przy podpisywaniu umowy. To będzie lepsze rozwiązanie tak mi się wydaje, jeśli nie to proszę pozostałych o sprostowanie
Zawsze powtarzam, że żądanie polisy przy ocenie spełnienia warunków udziału utrudnia sprawne przeprowadzenie procesu (myślę, że w znakomitej wiekszości to już należy do przeszłości) - więcej szkody niż pożytku i tyle ...
Przyznam że coraz rzadziej żądam polisy, więcej z tego star i nerwów jak pożytku.
Przyznam że coraz rzadziej żądam polisy, więcej z tego star i nerwów jak pożytku.
zgadzam się z przedmówcami i nie żądamy
ponadto nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak można na podstawie polisy ocenić wiarygodność ekonomiczną ?
chyba tylko po tym ,że ma na składki
i ciekawe kto to u Was ocenia?
No ocenia, właśnie po to ta polisa
a rozumiem agent ubezp.
Celem przedłożenia polisy jest sprawdzenie zdolności ekonomicznej i finansowej wykonawcy pod kątem :
- zdolności poniesienia określonych kosztów w celu uzyskania ubezpieczenia (por. wyrok KIO z dnia 18 stycznia 2012 r.);
- zdolności wykonawcy do ubezpieczenia własnej działalności na żądaną przez zamawiającego sumę i możliwości uzyskania ubezpieczenia ( ubezpieczyciel weryfikuje w takich sytuacjach dany podmiot zamierzający zawrzeć umowę ubezpieczenia pod względem jego wiarygodności, uczciwości gospodarczej oraz możliwości zapłaty składek (tak: wyrok SO we Wrocławiu z dnia 14 lipca 2011 r., X Ga 213/
artykuł ze strony głównej noweprzetargi.pl
Czyli po licha nam ona potrzebna.
Jak dla mnie nie potrzebna...
Witam! Mam takie pytanie związane z polisą OC. Organizujemy przetarg - roboty budowlane i żądamy polisy OC na kwotę 7 500 000 zł (przetarg na kwotę 8 500 000 zł). Potencjalny wykonawca zwrócił się do nas z zapytaniem czy na potwierdzenie tego warunku możemy zaliczyć: polisę OC na kwotę 5 mln oraz polisę dodatkową od ryzyka budowlanego na 6 mln? Nasz prawnik jest aktualnie na wakacjach :-) więc chetnie poczytam Wasze opinie.
Raczej nie - bo odpowiedzialność w dodatkowej polisie od ryzyka budowlanego jest w mniejszym zakresie jak OC w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.
Ktos jeszcze? Znalazłam wyrok KIO 145/11, gdzie stwierdzono, że polisy mozna sumować, ale faktycznie była tam mowa tylko o polisach OC. Nie wiem więc czy uznanie tych dwóch róznych polis byłoby prawidłowe. Z drugiej strony to branża budowlana i ubezpieczenie w tym zakresie interesuje nas najbardziej.
Polisy OC na dwie kwoty dające kwotę wymaganą łączyć można, jak bywa w przypadku konsorcjum np:
"Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09)."
Polisy OC na dwie kwoty dające kwotę wymaganą łączyć można, jak bywa w przypadku konsorcjum np:
"Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09)."
Wiemy, że łączyć można - ale pytanie jest - czy polisa od ryzyka budowlanego jest też polisą OC w zakresie prowadzanej działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia. Innymi słowy - czy to jest polisa OC w pełnym zakresie jak pierwotna polisa. .
Żeby nie było tak prosto - inny wyrok KIO.
Wyrok z dnia 28 czerwca 2012 r., sygn. akt KIO 1240/12:
"W przedmiocie polisy OC, Izba uznała, że odwołujący był zobowiązany do przedstawienia polisy OC wskazującej zakres i wysokość ubezpieczenia jego działalności. Wspólna polisa z innym podmiotem, który nie jest uczestnikiem postępowania o udzielenie zamówienia ma inne znaczenie na gruncie ustawy i inne na gruncie ubezpieczeniowym. Zgodnie z opisem zawartym w rozdziale 11 pkt 3, ostatni akapit SIWZ, poleganie na zasobach innych podmiotów musiało być udokumentowane w sposób opisany w tej części. Zamawiający wymagał złożenia polisy potwierdzającej ubezpieczenie wykonawcy biorącego udział w postępowaniu od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia (rozdział 11 pkt 3 ppkt 1 SIWZ), dopuszczając możliwość złożenia polisy wspólnej wyłącznie przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia - Przy składaniu ofert przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielnie zamówienia Wykonawcy mogą złożyć jedną wspólną polisę potwierdzającą, że wszyscy Wykonawcy są ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia o wartości nie mniejszej niż 2 000 000,00 PLN (słownie: dwa miliony złotych). Postanowienia SIWZ jednoznacznie stanowią o ubezpieczeniu wykonawcy składającego ofertę, niewątpliwie więc odwołujący zobowiązany był złożyć polisę dotyczącą samodzielnego ubezpieczenia na wskazaną kwotę i w zakresie wymaganym przez zamawiającego. Zamawiający nie wykazał spełnienia tego wymogu w ofercie i na wezwanie zamawiającego.
W orzecznictwie Izby przyjmuje się, że ubezpieczenie OC powinni wykazać samodzielnie nawet uczestnicy konsorcjum składający wspólnie ofertę, np. w wyroku dnia 21 grudnia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1631/09 i 1643/09 Izba orzekła, że warunek posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej prowadzonej działalności na określoną sumę, jako element integralnie związany z indywidualną sytuacją podmiotu, powinni spełniać odrębnie poszczególni członkowie konsorcjum.
Izba podziela prezentowane stanowisko, że ubezpieczenie OC na etapie składania ofert nie jest ubezpieczeniem kontraktu, który zostanie zawarty w wyniku zakończenia postępowania, lecz potwierdzeniem sytuacji ekonomicznej i finansowej wykonawcy uczestniczącego w postępowaniu. Nie można jednak, wobec szczególnie drobiazgowo opisanego zakresu działalności odwołującego podlegającej ochronie (OC deliktowa i kontraktowa), gdzie spośród wielu jej rodzajów wskazano wykonywanie drobnych usług budowlanych, uznać, że zamawiający nie miał racji uznając również, że ubezpieczenie odwołującego, jako podmiotu samodzielnie składającego ofertę, w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia, nie zostało potwierdzone w wymagany sposób"
no i ??
Darek W. - Poczytaj wszystkie przywołane powyżej wyroki KIO oraz zapisy SIWZ dot. oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu. Bo okazuje się, że ważne są też zapisy SIWZ (np. KIO/UZP 1631/09 i 1643/09).
Dobra - cytujesz wyroki, z których nic nie wynika w tej sprawie - albo ja nie czytam ze zrozumieniem
A za te wyroki - inne niż mam - dziękuję Ci
Ja bym sumował.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc