1

Temat: Zawiadomienie o wyborze oferty

Mam takie pytanie, czy w Zawiadomienie o wyborze oferty podajecie ceny ofert ?  Z tego co mi wiadomo, to zgodnie z ustawą nie ma takiego obowiązku, ale widzę, że wielu zamawiających to praktykuje.

2

Odp: Zawiadomienie o wyborze oferty

Podajemy, podajemy smile

3 (edytowany przez nina 2012-05-22 18:47:43)

czasem podaję a czasem nie bo nie ma obowiązku.

4

Zgodnie z Pzp - NIE

5 (edytowany przez agulinka 2012-05-24 10:01:14)

Ja podaję cenę jeśli jest jeden wykonawca , przy większej liczbie podaję punktację

6

ja podaję jak agulinka smile

7

nie podaję każdy zna "teoretycznie" swoją cenę - może sobie wyliczyć , piszę teoretycznie bo zdarzało się ,że nie znali swojej ceny     big_smile

8

jak podaję aby nie było pytań, skoro oferty jawne to każdy może zapytać o ceny

9

Jakiś czas temu (nawet spory) czytałem artykuł, którego autor twierdził, iż w sytuacji, gdy cena jest jedynym kryterium wyboru, to właśnie ją należałoby podawać przekazując informację o wyborze (a nie punktację). O ile mnie pamięć nie myli, taki wniosek wysuwał na podstawie art. 2 pkt 5 ustawy i definicji najkorzystniejszej oferty.

10

Moim zdaniem warto podać, cóż nam szkodzi, jedynie więcej tuszu z drukarki wink

11

Apollo napisał/a:

Jakiś czas temu (nawet spory) czytałem artykuł, którego autor twierdził, iż w sytuacji, gdy cena jest jedynym kryterium wyboru, to właśnie ją należałoby podawać przekazując informację o wyborze (a nie punktację).

No weź... smile

12

Poważnie, twierdził że skoro oferta najkorzystniejsza to także ta z najniższą ceną (przy jedynym kryterium), to właśnie cenę trzeba podać czynią zadość art. 92.1.1. Z drugiej strony, tak jakby się wczytać w art. 2 pkt 5 i 92.1.1, to ... może ma i rację.

13

Może i ma, jednak art.92 mówi nam wszystko.

14

Znalazłem:
"Rzeczpospolita z 12 kwietnia 2005 r., Wiceprezes Urzędu Zamówień Publicznych Janusz Dolecki odpowiada na pytania czytelników:
W prowadzonym postępowaniu zamawiający przyjął cenę jako jedyne kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty. Czy w trakcie oceny ofert musi wyliczać punkty w odniesieniu do każdej z nich i na tej podstawie wskazywać na najkorzystniejszą ofertę?
Zacznę od krótkiej i jednoznacznej odpowiedzi - nie. W opisanej sytuacji nie ma absolutnie żadnej potrzeby przeprowadzania punktacji, czyli przeliczania relacji ceny oferty najkorzystniejszej do ceny oferty badanej. Zapisy specyfikacji "kryterium wyboru: najniższa cena - 100 proc.", a następnie podawana skrupulatnie zasada punktacji wyglądają nie tylko mało poważnie, ale - zaryzykowałbym takie stwierdzenie - nie są zgodne z obowiązującym prawem.
Dlaczego? Odpowiedź znajduje się w art. 2 pkt 5 pzp, czyli definicji najkorzystniejszej oferty. Jest to albo oferta o najniższej cenie, albo oferta, ktróra przedstawia najkorzystniejszy bilans ceny i innych kryteriów. A to oznacza, że bilans, czyli punktacja ofert, jest dokonywany wówczas, gdy zamawiający przyjął poza ceną jeszcze inne kryterium lub inne kryteria. W sytuacji gdy cena ofertowa jest jedynym kryterium wyboru, wskazanie najkorzystniejszej oferty odbywa się praktycznie automatycznie - najkorzystniejsza jest taka oferta, która nie podlega odrzuceniu i jest najtańsza".

15

Przyznam że ma to sens, tak na dobą sprawę po co pkt. jak już gołym okiem widać która cena jest najniższa.

16

Potem czytają takie artykuły nasi władni i im się wydaje, że tak trzeba a ustawa to niby po co?

17

"W prowadzonym postępowaniu zamawiający przyjął cenę jako jedyne kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty. Czy w trakcie oceny ofert musi wyliczać punkty w odniesieniu do każdej z nich i na tej podstawie wskazywać na najkorzystniejszą ofertę?"

Na ww. postawione pytanie odpowiedziałbym tak:

Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem: NIE
Zgodnie z prawem: TAK

Wniosek: Przepisy Pzp, dość często, rozjeżdżają się ze zdrowym rozsądkiem.

Rekomandacje: Mając na uwadze mentalność wszelakich organów kontroli, odpowedź brzmi: MUSI

PS. O ile dobrze pamiętam, w późniejszym czasie ukazała się interpretacja UZP przeciwna do tej, którą przedstawia Pan Janusz Dolecki .