1

Temat: ile moze być postępowań?

W postepowniu na usługi zamawiający przeznaczył za mało srodków na sfinansowanie zamowienia. Były juz trzy postepowania, żaden z wykonawcców nie obnizy ceny. Zastanawiam sie co w dalszej kolejności może zrobić zamawiający. ile takich postępowań może prowadzić? a potem co? Wolna ręka?

2

Odp: ile moze być postępowań?

Do bólu, trzeba zwiększyć środki, widać że zamówienie jest jednak więcej warte niż wasza kasa w budżecie.

3

Niestety trzeba - najprawdopodobniej - zwiększyć budżet. Trudno cokolwiek więcej powiedziec, bo przykład jest b. ogólny i na wysokim poziomie abstrakcji.

4

dlaczego abstrakcji?

5

Bo nie wskazujesz o jaką konkretnie usługę chodzi; czasami można zmienić trochę opis przedmiotu zamówienia (nie wiem co macie do zaoferowania, bo może jakieś elementy umowy barterowej), albo zrezygnować z sankcji w projekcie umowy, nie mówiąc już o żądaniu składania bezsensownych polis oc, itp. Jak nie macie środków, to musicie pomyśleć jak je zdobyć, w tym zdecydowac o niestandardowym sposobie finansowania (np. kredyt, obligacje, ppp)

6

no ja jestem od wykonawcy, a w przetargu nic sie nie zmienia. Wygląda to tak jakby zamwaiający liczył na obniżenie cen.

7

Oooo, to widać że wykonawcy też zależy, to niech obniży smile

8

gosiaa24 napisał/a:

W postepowniu na usługi zamawiający przeznaczył za mało srodków na sfinansowanie zamowienia. Były juz trzy postepowania, żaden z wykonawcców nie obnizy ceny. Zastanawiam sie co w dalszej kolejności może zrobić zamawiający. Ile takich postępowań może prowadzić? a potem co? Wolna ręka?

zmowa jakaś ? czy co? Zamawiacz.

9

nie da się już. No ale co może jeszcze zrobić jeśli nie podniesie kwoty?

10

Przemówić mu do rozsądku.

11

Marcel napisał/a:

Przemówić mu do rozsądku.

jest wiele możliwości  - jeśli nie da się oczarować - w myśl zasady jeżeli nie prośbą to ... i uprzedzic o zamiarze denucjacji na jego niestosowne działanie  cool

12

ja proponuję juz na koniec dnia przed weekendem list do Św. Mikołaja napisać o zmiękczenie niedobrego zamawiającego i o kasę , kasę , kasę     big_smile

13

no taka opcję też bralismy pod uwage tylko że do świąt troszkę daleko.