1

Temat: plan zamówień a jego realizacja

w planie zamówień na rok 2007 wpisałam realizację robót budowlanych na budynku na łączna kwotę ponad 250.000 w lipcu okazało się że cześć z tych prac jak bieżące remonty korytarzy, malowanie wykonamy własnymi siłami wiec postanowiono jedynie zlecić wykonanie zadaszenia budynku oraz termomodernizacji wymiany dachu. zleciliśmy odpowiedniej firmie wykonanie dokumentacji projektowej dla tych dwóch zadań by wyliczyć wartość szacunkowa. okazało się że wartość zadań znacznie przekracza nasze możliwości finansowe. kierownik postanowił o realizacji w tym roku jedynie zadaszenia na kwotę 40.000 zl. rozumiem ze mogę zrobić to poza ustawa pzp? czy skoro miałam uwzględniona wartość robót na budynku w planie zamówień publicznych i skoro mam dokumentacje projektowa obydwu zadań (drugie zadanie 400.000) powinnam zsumować i przeprowadzić procedurę zgodnie z pzp?

2

Odp: plan zamówień a jego realizacja

przecież jest coś takiego jak plan zadań wieloletnich, to zadanie inwestycyjne to wartość x (ponad 14000) i musisz przeprowadzać procedurę , budżet tego roku to jedno a wartość zadania to drugie, musisz mieć w budżecie zadań wieloletnich zatwierdzone to zadania na całkowitą wartość - może trochę pokrętnie tłumaczę ale chyba da się zrozumieć?

3

u mnie nie ma planu zadan wieloletnich. z tego co mówisz jesli planuje w najbliższym 10-leciu zrobić róznego rodzaju roboty budowlane na budynku to muszę to zsumowac ze sobą?

4

Wg mnie, sumujesz tylko wartość robót, które zamierzasz wykonać w danym roku budżetowym.

5

w jednostkach sektora finansów publicznych obowiązują plany fin. wieloletnie ( nie zamówień), i nie sumuje się robót budowlanych. jeżeli masz RB (inwestycja) to musz mieć kosztorys inwestorski i to on pokazuje jaka jest wartość inwestycji, żeby cokolwiek ruszyć to wasze właze kim kolwiek by były muszą zatwierdzić realizację tej inwestycji, jeżeli budujesz halę sportową np. przez trzy lata i to jakim cudem możesz nie mieć planu wieloletniego.

6

chyba się nie zrozumiałysmy, pisałam ze planowalismy w tym roku wykonanie kilku robót budowalnych na budynku w którym moj samorzad ma biura i tak m.in. zadaszenie głównego wejścia, termomodernizacja, wymiana dachu, wstawienie nowych drzwi, remonty bieżące we wnątz budynku łączna suma 250.000 ( w planie zamówień). w lipcu postanowilismy że zrobimy z tego tylko zadaszenie i termomodernizacje dlatego zlecilismy wykonanie kosztorysów inwestorskich (dwa różne) po otrzymaniu dokumentacji okazało się że koszty wykonania tych dwóch zadań sa niesamowicie wysokie i stać nas tylko na zrobienie zadaszenia. Czy moge zrobić to z pomienięciem ustawy (wartość kosztorysu poniżej 14.000euro) bo termomodernizacji choć mamy kosztorys (400.000 zł) w tym roku na pewno nie zrobimy. Pewnie ze jesli mamy w planach wybudować szkołe to wiadomo że nie jest to zadanie do realizacji w jedym roku (zadanie wieloletnie). Ale czy moja sytuacja nie jest troche inna?

7

pewnie że jest inna ale tak swoją drogą to nie rozumię dlaczego nie macie pieniędzy przecież wybieramy konkretne zadania do zrealizowania w danym roku więc jeżeli mamy remontować np. siedzibę to kosztorysujemy całość i zastanawiamy się czy ująć w budżecie czy nie jeżeli nie to oczywiście to co jest niezbędnie konieczne to wycinamy i zlecamy do wykonania i moim zdaniem jeżeli nie przekracz 14.000 to bez ustawy

8

szacowaliśmy we wrzesniu ubieglego roku kwoty na zadania do budżetu - sama wiesz jak wartość materiałów budowalnych poszła w góre i dopiero z kosztorysu inwestorskiego wyszlo ze nie mamy pieniedzy na wszystko a właściwie tylko na jedno z pięciu zadań. wartość tego jednego zadania nie przekracza kwoty ustawowej wiec chyba mogę zrobić to poza ustawą

9

raczej nie, chba że odstąpienie od pozostałej części zadania (bynajmniej na razie) ma charakter stały i decydujecie się poprzestac na tej jednej robocie bo tak normalnie to dzielisz zadanie tak jak ci pasuje ale procedurę dla każdej z części przeprowadzasz jak dla całości

10

na razie w tym roku nie będziemy robić ocieplenia budynku prawdopodobnie bedzie to robione przyszłym roku bo chcemy pozyskać srodki z innego źródła. wiec skoro wiem ze zrobięto w roku przyszłym to sumuje remont dachu w tyj roku z ociepleniem w roku przyszłym ??? i przeprowadzam w jednej procedurze?

11

w tej sytuacji rzeczywiście masz podstawę żeby podzielić to zadania zwłaszcza że zamierzacie ubiegać się o środki których teraz nie ma - potraktuj ręmont dachu odrębnie (masz rację)