1

Temat: sprzet komputerowy

mam takie pytanie w przetargu na sprzet chcemy by wykonawcy zlożyli m.in. certyfikat potwierdzajacy poprawną współpracę stacji roboczych z systemem operacyjnym Microsoft windows XP. Taki certyfikat w oryginale jest nie do zdobycia. Mozna go jedynie sciągnąc ze strony microsoft w języku angielskim. Wiec mam świadomość ze wykonawcy dołaczą mi dokument nie podpisany przez nikogo (bo za zgodnosc z oryginałem przecież nie potwierdzą). Czy wystarczy że wykonawca poprostu podpisze taki dokument? A może wystarczy że wcale nie będzie go podpisywał:( druga kwestia - tłumaczenie. Czy dokumenty w jezyku obcym obligatoryjnie musza być tłumaczone przez wykonawce na polski. Pytam bo dokument w swej treści nie jest skomplikowany i jestem w stanie go przetłumaczyc sama?

2

Odp: sprzet komputerowy

Ja żądam oświadczenia, że komputer posiada certyfikat zgodności z systemem Windows XP (znajduje się na liście Windows Hardware Compatibility List). Jeżeli wykonawca dołączy taki certfikat (wydrukowany ze strony internetowej), to musi załączyć tłumaczenie na język polski, które sam poświadcza (wykonawca znaczy się). Jeżeli dopuściłaś składanie dokumentów (np. certyfikaty) w języku innym niż polski (art. 9 ust. 3 Pzp) - nie musisz wymagać tłumaczenia. W innym przypadku, tłumaczenie dok. na język polski jest wymagane obligatoryjnie (Par. 4 ust. 3 Rozp.RM w sprawie rodzajów dokumentów...).

3

dzieki:) a co powiedziałbys na to http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=1115

4

Odpisałem w ww. wątku.