1

Temat: 14 tyś. EUR

mam taką oto sytuację:
na początku roku zrobiliśmy szacunek zamówienia na świadczenie usługi parkingowej, wyszło nam że spokojnie mieścimy się do 31 grudnia 2010 w 14 000 EUR. jednak ostatni miesiąc spowodował nagły wzrost zapotrzebowania na miejsca parkingowe, potrzeby przekraczają w chwili obecnej wartość 14 tyś, EURo.
Co w takiej sytuacji, jedyne co mi przychodzi do głowy to PN????a może jakieś prostsze i szybsze rozwiązanie???

2

Odp: 14 tyś. EUR

A co gdybyśmy założyli zakupy w roku 11 lodówek i wartość nie przekraczałaby 14 tys. euro. Każdą z tych lodówek kupowalibyśmy z pominięciem pzp.
No i pojawiła się koniecznosć zakupu 12 niemozliwej na początku do przewidzenia lodówki. Teraz łączana wartosć przekracza 14 tys. euro. Zgodnie z opinią uzp (była tokowa kiedyś na stronie) jeżli pojawiła się koniecznosć zakupu czegoś niemożliwego wcześniej do przewidzenia traktujemy to jako zam. odrębne.

Czy tu tak nie można postąpić? Trzeba by wykazać, że wartość tych usług planowanych na cały rok była oszacowana z należytą starannością i wtedy traktować to co doszło ponad plan jako odrębne od wczesniej udzielonych usług.

3

No właśnie niby taka prozaiczna sprawa, a nie taka prosta do zrealizowania.
Ma ktoś jeszcze jakieś ciekawe pomysły?

4

???

5

Może jest faktycznie kłopot, więc albo to dobrze uzasadnić, albo wchodzicie w próg przetargowy.

6

Spawdzić, czy przy tamtym szacunku była zachowana należyta staranność. Należyta to nie znaczy nadzwyczajna.
Jeśli tak, to śpijcie sobie spokojnie i spokojnie pracujcie nad kolejnym zamówieniem.
Jeśli nie, to nowe postępowanie warto przyspieszyć, ale niekoniecznie zaraz wpaść w panikę.

7

Spotkałem kiedyś podobny przypadek, przekroczono 14 000 euro, kontrola się połapała, lecz nie było tak źle wink

8

dostawy powinno się sumować można kupić 11 lodówek po 1 do 14 tys euro ale jeśli kupujemy 12 i  przekracza 14 tys.  to przetarg.

9

janek159 napisał/a:

A co gdybyśmy założyli zakupy w roku 11 lodówek i wartość nie przekraczałaby 14 tys. euro. Każdą z tych lodówek kupowalibyśmy z pominięciem pzp.
No i pojawiła się koniecznosć zakupu 12 niemozliwej na początku do przewidzenia lodówki. Teraz łączana wartosć przekracza 14 tys. euro. Zgodnie z opinią uzp (była tokowa kiedyś na stronie) jeżli pojawiła się koniecznosć zakupu czegoś niemożliwego wcześniej do przewidzenia traktujemy to jako zam. odrębne.

Czy tu tak nie można postąpić? Trzeba by wykazać, że wartość tych usług planowanych na cały rok była oszacowana z należytą starannością i wtedy traktować to co doszło ponad plan jako odrębne od wczesniej udzielonych usług.

W taki sposób to można kupić nie 12 a 112.

10

a co jeżeli dostawy mają charakter dostaw okresowych i szacowanie zrobione zostało na podstawie lat ubiegłych + zwiększenie o wskaźnik, to co czy nie została zachowana należyta staranność przy szacowaniu wartości zamówienia.

11

no powiedzmy, że  zostało. To czego się obawiać kupować. Tak jak  Hubal pisał

12

oby tylko takie problemy były jak lodówka, hoho to spałabym spokojnie smile

13

kto mi powie z czego wynika obowiązek posiadania regulaminu do 14 tyś euro smile

14

Jak na razie z niczego.

15

szukam relgulaminu do 14 tys euro, na wzór, pomożecie ??

16

Pomożemy, jaki adres?

17 (edytowany przez Marcel 2012-06-04 11:40:51)

Poszło!
Wysłałem wcześniej na pocztę z forum.

18

iinteresant@wp.pl

19

dzięki wielkie,  otrzymałem